Följ våra vanliga råd om hur man tar hand om och tillagar rå kyckling och kycklingfärs. Då minskar du risken att bli sjuk.
Mängden campylobacter i kycklingflockarna på gårdar ökar ofta under sommaren. Med någon veckas eftersläpning brukar antalet människor som blir sjuka därmed också öka.
– Därför är det extra viktigt att ta hand om och tillaga kyckling i köket på rätt sätt under sommaren och sensommaren. Då minskar du risken att bli sjuk, säger Mats Lindblad, smittskyddsamordnare på Livsmedelsverket.
Tänk på det här när du lagar kyckling
- Tvätta händerna innan du börjar laga mat, och direkt efter att du hanterat kyckling.
- Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit kyckling. Då förhindrar du att bakterier förs över från ett livsmedel till ett annat via redskap eller arbetsytor.
- Genomstek alltid kyckling – då dör bakterierna som kan finnas i den.
Förebyggande arbete
Förebyggande arbete inom svensk kycklingproduktion har fått effekt, framför allt i uppfödningen. I kycklingflockarna har mängden campylobacter minskat senaste åren och förekomsten är lägre än i de flesta andra länder i Europa, vilket också minskar risken för att människor ska smittas. Men trots det finns det ofta mer campylobacter i kycklingflockarna under sommaren och sensommaren.
•
Extern skribent: Livsmedelsverket | 2024-06-24