Besökare i alla åldrar är välkomna på en tidsresa tillbaka till 1700-talet med sällskapsspel, trädgårdsmarknad, dans, forskarsamtal och dräktvisningar. Följ med på visningar av de växter Linné odlade och delta i experimentverkstad för att lära dig mer om Linnés vetenskaper idag.
I Uppsala har vetenskapsmannen Carl von Linné lämnat fler spår efter sig än någon annanstans i världen. Här finns ett unikt kulturarv efter honom och en pågående kreativ forsknings- och innovationsmiljö inom områden som utvecklats ur Linnés vetenskaper.
Nu på lördag öppnar Linnéträdgården upp med en blomstrande 1700-talsfest. Århundrandet kommer till liv i kläder och danser. Vackert hantverk speglar dåtid och nutid. Experimentera, gå på skattjakt och lyssna på föredrag – kunskap för framtiden. Lär dig mer om bin, honung, evolution, pollination och kaffe. Programmet passar besökare i alla åldrar och det är fri entré till Linnéträdgården och Linnémuseet hela dagen.
Under dagen går det bland annat att köpa mat, skinn, keramik och smycken på hantverksmarknaden. Lyssna på föredrag och lär dig mer om 1700-talets lyxvaror, mode och danser. Gå på upptäcktsfärd bland ståndare och pistiller, experimentera och följ med på visningar. Testa dina kunskaper om grodor, bin, vårblommor och andra växter.
Fri entré!
Programpunkter i urval:
• Öppning av utställningen Blommor, bin och landskap, med detaljrika och vetenskapligt korrekta illustrationer och akvareller av konstnären Bo Mossberg. Passa på att träffa honom i utställningen (kl. 15).
• Det är löpande föreläsningar under dagen med framstående forskare från SLU, Uppsala universitet och SCAS. Bland annat om växters funktion, substitut för 1700-talets exotiska drycker, pollination, bin och honung.
• Linnés forskarhörna. Är du ny mästare i växtkunskap? Eller kanske när det gäller groddjur, vårväxter eller bin? Här och i Biotopias tält kan besökare i alla åldrar testa sina kunskaper inom en stor mängd områden. Du kan ta del av praktiska experiment eller spela brädspel. Det blir också prova-på- och smaka-på-aktiviteter med bland annat kaffesubstitut från 1700-talet. Förutom skattjakt och ”hitta fejkhonungen” kommer du även kunna träffa hantverkare som spinner garn, knypplar och syr knappar.
• Mitt på dagen fylls trädgården av vackra dräkter och dans à la 1700-tal. Flera gånger under dagen anordnar sällskapet Gustafs skål dräktvisningar med modet från 1700-talet. Dansgruppen Branicula och Sällskapet Grevinnan Brahe bjuder på dansuppvisning med tidsenliga danser, Brahekvartetten spelar till.
Det är också premiär för den nya besöksentrén som invigdes i höstas, med museibutik och en ny uteservering. I museibutiken går det att beställa den helt nya Linnéfilten framtagen av formgivaren Kerstin Landström (länk till relevant UMLN-artikel).
På Svartbäcksgatan framför trädgården hålls en mindre växtmarknad.
•
Extern skribent: Region Uppsala | 2024-05-15