KONSTHANTVERK
Kerstin firar 30 år med ny Linnéfilt

Uppsalabördiga textilformgivaren Kerstin Landström har arbetat med textilier och kreativt skapande i över 40 år och i år firar hon 30-årsjubileum med sitt företag Kerstin Landström design.

Produktionen har under åren växlat från kläder i batikfärgat råsiden och handgjorda silversmycken till tuftade mattor och ett flertal egna böcker. Men sedan drygt 20 år är det hennes ullfiltar, med inspiration från vårt svenska kulturarv, som har blivit hennes signum och som nu finns spridda lite varstans i världen.

Runt 200 butiker i Sverige och utomlands säljer de unika filtarna där mönstren är inspirerade av gamla tapeter, schablonmålningar, dräktdetaljer och snickarglädje. Uppsaladottern Kerstin Landström har bland annat varit verksam i konsthantverkkooperativet Öster om Ån i över 25 år samt startat och drivit verksamheten Linnés Kammare i Jumkil under åtta år.

 

Flyttlass till Dalarna

För fyra år sedan sålde hon verksamheten i Jumkil och flyttade tillbaka till Rättvik, där hon bodde med sin familj under större delen av 90-talet. Det var också där hon 1994 startade sitt företag som i år firar 30-årsjubileum. Att Uppland och Dalarna är landskap där Kerstin känner sig hemma återspeglas i flera av hennes mönster där filtar med namn som Uppsala, Mora, Rättvik, Sundborn och Dalarna ingår i kollektionen.

Även landskap som Gotland, Hälsingland och Bohuslän ligger Kerstin varmt om hjärtat och har fått sina egna filtar.

– Jag inspireras mycket av miljöer, byggnader och de världsarv vi har i Sverige. Till exempel har de dekorerade Hälsingegårdarna som är Sveriges senaste världsarv gett upphov till filten Arvet, säger Kerstin Landström. Mönstret finns som många andra av mina filtar även som barnfiltar och sittunderlag.

Ullfilten Albertus – som är inspirerad av Albertus Pictors medeltida kyrkomålningar i Uppland – gjorde Kerstin till Albertus Pictorjubileet 2009. Det var den första filten som även började säljas till återförsäljare. Albertusfilten fick stor uppmärksamhet när den kom och har synts i många olika tidningar, magasin och även i flera TV-sammanhang och fortfarande är det en av storsäljarna.
Idag finns Kerstins filtar i ett tjugotal mönster och många olika färgställningar, och intresset och efterfrågan verkar öka hela tiden.

– Trots tuffa tider med pandemi och krig som medfört ökade produktionskostnader har jag haft tur och lyckats mer än fördubbla omsättningen under de senaste åren. Många är miljömedvetna och vill satsa på ekologiskt och kvalitet och produkter som håller länge. Ull är ju ett fantastiskt material som dessutom värmer bättre än något annat – vilket inte är så dumt nu när elpriserna har ökat, säger Kerstin.

 

Ullfilten Linnaeus

Trettioårsjubileet firar Kerstin Landström bland annat genom att återigen hylla Carl von Linné. Hans trädgårdar och boställen har varit några av hennes inspirationskällor under många år vilket har resulterat i både textila mönster och två böcker. Bland de litterära alstren märks den uppskattade boken ABC om Linné för både barn och vuxna.

Den nya filten heter Linnaeus och har tagits fram i samarbete med Uppsala Linneanska trädgårdar. Filten kommer att visas och kunna förhandsbeställas under Linnéfesten i Linnéträgården den 18 maj. Men själva filtsläppet blir i den nya museibutiken i Linnéträdgården under museidagen den 1 juni.

– Linnéträdgården säljer mina filtar och har länge bett mig att göra en speciell Linnéfilt. Nu var det dags och mönstret är inspirerat av handmålade bårder och tapeter både från Linnémuseet och Linnés Råshult i Småland, näckrosdammen i Linnéträdgården och linneor förstås – Linnés älsklingsblomma och Smålands landskapsblomma, berättar Kerstin.

________

I UMLN:s vårnummer (#1) 2023 kan du följa med oss på ett besök hemma hos Kerstin Landström i Rättvik. Du hittar artikeln via rullisten under ”Senaste numret” längre upp på den här sidan. Väl där klickar du på nummer ”2023-1”. Läsningen finner du på sidan 5 – 8.
/ UMLN

Skribent: UMLN samt Kerstin Landström Design

 

 

Fler nyheter

FOLKLIGT
Festligt på Fyrisgårdens Broloppis

SPORT
Uppsalas Patricia Kamga slog svenskt juniorrekord

UPPSALA SÖDRA
Nu upphandlas byggandet av Uppsalas spårväg

F&V
Robotars känsel kan bli lika snabb som människans

ONLINE
Wikområdets historia digitaliseras och tillgängliggörs

SENIOR
Följ med Träffpunkter 65+ ut för en dag i gemenskap och rörelse