LAG & RÄTT
Misstänkt samband mellan sprängningar i september 2023

Åklagarna ser ett samband mellan de sprängningar som inträffade i Hässelby, Linköping och Storvreta i slutet av september 2023, och händelserna kopplas till en konflikt mellan kriminella nätverk.

De tre åklagarna i ärendena har därför samordnat sina förundersökningar, och samtliga ärenden handläggs nu i Uppsala.

Den 25 september 2023 inträffade en sprängning i ett flerfamiljshus i Hässelby, Stockholms kommun, den 26 september en sprängning i ett flerfamiljshus i Linköping och den 28 september en sprängning mellan två villor i Storvreta, Uppsala kommun. Flera personer har skadats i sprängningarna och i Storvreta avled en 24-årig kvinna. Brottsrubriceringarna för händelsen i Storvreta är Helene Gestrin, förundersökningsledare för sprängningen i Linköping.

Sammantaget i de tre utredningarna finns åtta personer som har delgivits misstanke om brott såsom gärningsman eller medhjälpare, och flera av dem misstänks ha varit inblandade i mer än en av de tre sprängningarna. De tre åklagarna i ärendena har därför samordnat sina förundersökningar. De mål som har handlagts på Solna tingsrätt och Linköpings tingsrätt har överförts till Uppsala tingsrätt som nu är handläggande tingsrätt för samtliga brottsmisstankar.

– Framtida tingsrätt oavsett var händelserna har inträffat och vem som kommer att åtalas. Det beror på att det grövsta brottet, ett fullbordat tingsrätt som ska hantera rättegången, säger senior åklagare Thomas Bälter som är förundersökningsledare för sprängningen i Storvreta, Uppsala.

Förundersökningsledarna kommer att pröva åtalsfrågorna för de tre sprängningarna under maj månad. I samband med detta kommer åklagarna att hålla en pressträff i Uppsala. Innan dess har åklagarna inte några ytterligare kommentarer att lämna.

Extern skribent: Åklagarmyndigheten | 2024-04-16

 

 

Fler nyheter

BILIST
Sjukhusvägen avstängd
24-31 maj

KROPP & HÄLSA
Psykisk ohälsa i skolan störst bland tjejer

KROPP & HÄLSA
Svenska solskyddsprodukter håller måttet mest

F&V
Fler grödor i växtföljden kan ge större skördar i ett förändrat klimat

UPPSALA
Kommunens befolkningsprognos 2024–2050

TIPS & RÅD
Våren är här – så gör du om du hittar en djurunge