NÄRINGSLIV | Vi besöker RetroLyckan på Torbjörnstorg

Detta är en artikel hämtad från UMLN:s sommarnummer (#2) 2020

>>

Likt en tidskapsel ligger den på hörnet av Svartbäcksgatan och Torbjörnsgatan, retrobutiken RetroLyckan. En butik som egentligen är så mycket mer än ”bara” en affär. Bland glas och porslin, möbler och lampor träffar vi butiksinnehavaren Jessica Hillerström.

 

Hennes leende är smittsamt vilket många redan har upptäckt. RetroLyckan fungerar sedan länge som en mötesplats för människor på Torbjörnstorg.

– Ja, tillsammans med mina grannar på Fyra Årstider, Knapplådan, Tunabackar spel och tobak och Svenska Delikatesser* utgör nog RetroLyckan lite av ett nav för många i området, säger Jessica som just har vinkat av en av dessa grannkollegor efter lite samtal över disk (corona-avstånd gäller även här).

Intresset för äldre ting kommer från hennes mamma. Det är hon säker på. Och liksom modern arbetade Jessica först inom det som 1994 kom att lyda under LSS-lagen, i hennes fall med människor som hade särskilda boenden och behövde extra omtanke.

– Jag brann verkligen för dessa människor och tog fajter för deras skull. Men till slut blev det för mycket och jag kände att det var dags att göra något nytt, berättar Jessica.

 

Från Sommarro till Tuna backar

I samband med att hon och maken Janne stod och sålde av gamla saker på Vaksala torg slogs hon av idén att; det här vore något att satsa på, såväl för själen som brödfödan.
Snart kom paret att spendera mycket tid på att besöka auktioner runt om i landet, enstaka loppmarknader o.s.v. Och så hade embryot till dagens RetroLyckan sett dagens ljus.

 

Jessica Hillerström i färd med att sätta upp en nyinkommen lampa i sin butik RetroLyckan.

 

Den första affärslokalen hittade hon i en källare i Sommarro. Men efter det blev det nuvarande Tuna backar som gällde. Med Torbjörnstorg rakt utanför skyltfönstren och Gunnar Leches charmigt tidstypiska fastigheter inpå knuten trivs Jessica Hillerström utmärkt med tillvaron som affärsidkare idag. I samråd med Janne valde hon att ta steget att skaffa en egen lokal.

– På så sätt känner jag mig så mycket friare att styra öppettider och ha närmare och lättare till förändringar av lokalen som behöver göras, säger Jessica. Men visst, coronapandemin har verkligen vänt uppochned på det mesta i allas vår tillvaro, även min.

 

Nöden – de nya lösningarnas moder

För att klara sig i detta avståndstagandets tidevarv hittar Jessica, tillsammans med sina kunder, på alternativa vägar att gå. Många är allmänt vedertagna, så som tidsbokade butiksbesök, men detta har möjliggjort för henne att driva verksamheten vidare. På Instagram har RetroLyckan idag fler än 19 000 följare och måste därmed anses som en tämligen tung aktör inom retrotrenden med svenska mått mätt. Annars är ”tung” det sista ord som kan associeras till Jessicas personlighet när man möter henne bakom butiksdisken.

– Jag är optimist, och det kan jag vara tack vare alla fina människor som omger mig och RetroLyckan. Mina kunder ger mig så mycket energi och nappar på de alternativa tillvägagångssätt som nu står till buds. Och tillsammans med branschkollegor i retrosvängen runt om i Sverige känner jag betydligt mer en gemenskap än konkurrens, förklarar Jessica.

Besök RetroLyckan på Torbjörnsgatan 1 eller på deras webb: retrolyckan.se
Tel: 070-932 60 50 •
 Instagram: retrolyckan

* Butiken Svenska Delikatesser återfinns ett par hundra meter öster ut, på Styrbjörnsgatan 16A.

 

Skribent: Peder Strandh | UMLN nr.2 -2020

 

 

 

Fler nyheter

SPORT
Uppsalas Patricia Kamga slog svenskt juniorrekord

UPPSALA SÖDRA
Nu upphandlas byggandet av Uppsalas spårväg

F&V
Robotars känsel kan bli lika snabb som människans

ONLINE
Wikområdets historia digitaliseras och tillgängliggörs

SENIOR
Följ med Träffpunkter 65+ ut för en dag i gemenskap och rörelse

NYTT PROJEKT
Ungdomar ska öka kunskapen om hedersrelaterat våld och förtryck