AMNESTY INTERNATIONAL: Kina måste frige Gui Minhai!

YTTRANDEFRIHET / KINA —

Pressmeddelande från Amnesty International, Sverige:
Den 17 oktober 2015 greps den svenska medborgaren, författaren och bokförläggaren Gui Minhai försvann från sin semesterbostad i Thailand. Han dömdes tidigare i våras till tio års fängelse och Amnesty Sverige startar nu på nytt
 en aktion för honom med krav på hans frigivning.

– Fem år senare är inte bara Kinas repression av den globala yttrandefriheten hårdare än någonsin, den har också en mycket större påverkan på oss alla än tidigare. Trots att det har gått fem år får vi inte glömma pappa, eller att det som hänt honom kan hända vem som helst. Det är mer sant och mer viktigt idag än någonsin tidigare, säger hans dotter Angela Gui.

Gui Minhai dömdes natten till den 25 februari 2020 till 10 års fängelse för att ha försett utländsk makt med underrättelser. Enligt Amnestys Kinautredare Patrick Poon är domen sannolikt delvis kopplad till Gui Minhais försök att resa till Peking med två svenska diplomater 2018.

– Om inte Kina kan lägga fram konkreta, trovärdig och godtagbara bevis som verkligen visar att Gui Minhai har gjort det han påstås ha gjort, så måste han friges omedelbart och villkorslöst, sa Patrick Poon i ett uttalande från Amnesty International när domen föll.

Gui Minhai dömdes utan chans till en rättvis rättegång och han måste därför friges.

– Anklagelserna mot honom är helt ogrundade och han har inte haft en chans till en rättvis rättegång i enlighet med internationell standard. Därför ska han friges, säger Anna Lindenfors, generalsekreterare för Amnesty Sverige.

BAKGRUND
Den 20 januari 2018 greps Gui Minhai på ett tåg i Kina, mitt framför ögonen på de två svenska diplomaterna som var med honom. De tre var på väg till Peking för en medicinsk undersökning då Gui Minhai uppvisat symptom på nervsjukdomen ALS (amyotrofisk lateral skleros).

Inget hördes från Gui Minhai förrän 9 februari samma år, när han dök upp på en “presskonferens” för journalister från Fastlandskina, Taiwan och Hongkong. I den ses han rikta hårda anklagelser mot Sverige och bland annat anklaga diplomaterna för att använda honom som en schackpjäs. Frivilligheten i dessa uttalanden har ifrågasatts av kritiker. Rättsprocessen har sedan dess varit helt sluten och pågått i hemlighet, tills domen föll i februari 2020.

Gui Minhai har varken fått ha kontakt med sin familj eller sitt juridiska ombud sedan 2018.

Gui Minhai frihetsberövades första gången den 17 oktober 2015 när han försvann från sin semesterbostad i Thailand. Vid den tiden drev han ett förlag och bokhandeln Causeway Bay Books i Hongkong. Både förlaget och bokhandeln var kända för att publicera och sälja regimkritiska böcker varav många är förbjudna i Kina.

Den 17 januari 2016 sände den statskontrollerade tv-kanalen CCTV en “bekännelse” där Gui Minhai sade att han frivilligt överlämnat sig till myndigheterna på grund av inblandning i en trafikolycka 2003. Han frigavs i oktober 2017 men fick inte lämna landet och tvingades att regelbundet rapportera till polisen. Så vitt känt hölls ingen rättegång i fallet.

Under samma tidsperiod som Gui Minhai frihetsberövades första gången “försvann” även fyra andra bokhandlare som på något sätt hade samröre med Causeway Bay Books. Efter att ha varit fängslad i nästan åtta månader återvände en av grundarna, Lam Wing-kee, till Hongkong i juni 2016 och höll en presskonferens. Lam Wing-kees vittnesmål om misshandel och falska erkännanden tyder på att gripandet av Gui Minhai och de andra var en samordnad aktion från de kinesiska myndigheterna. De övriga tre som greps har frigivits.

_________________________________________________
Pressmeddelande från Amnesty International Sverige | 2020-10-16

Fler nyheter

SAMHÄLLE | ”Vi vill alla samma sak, barnets bästa”

LAG & RÄTT | Misstänkt samband mellan sprängningar i september 2023

ÄRNA | Försvarsmakten överklagar dom i Uppsala Vatten-målet

MILJÖ | Förbud mot att elda trädgårdsavfall

PÅ VÄG | Fortsatt satsning på cykeln som transportmedel

GRAFISK DESIGN | Agnes från Uppsala blev finalist i tävling om yttrandefrihet