TIPS & RÅD —
Större risk att bli sjuk av campylobacter på sommaren

| KROPP OCH HÄLSA |
Bakterien campylobacter är ofta vanligare i kycklingflockar under sommaren och sensommaren.

Följ våra vanliga råd om hur man tar hand om och tillagar rå kyckling och kycklingfärs. Då minskar du risken att bli sjuk.

Mängden campylobacter i kycklingflockarna på gårdar ökar ofta under sommaren. Med någon veckas eftersläpning brukar antalet människor som blir sjuka därmed också öka.

– Därför är det extra viktigt att ta hand om och tillaga kyckling i köket på rätt sätt under sommaren och sensommaren. Då minskar du risken att bli sjuk, säger Mats Lindblad, smittskyddsamordnare på Livsmedelsverket.

Tänk på det här när du lagar kyckling
  • Tvätta händerna innan du börjar laga mat, och direkt efter att du hanterat kyckling.
  • Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit kyckling. Då förhindrar du att bakterier förs över från ett livsmedel till ett annat via redskap eller arbetsytor.
  • Genomstek alltid kyckling – då dör bakterierna som kan finnas i den.

Förebyggande arbete

 

Extern skribent: Livsmedelsverket | 2024-06-24

 

 

 

Fler nyheter

DHR —
”Snö är ingen naturlag”

DJUR & NATUR —
Åtgärder för att stoppa invasiv plattmask

VÅREN 2025 —
Vårens höjdpunkter på Stadsbiblioteket

UPPSALA ÖST —
Projektet bakom den nya Kvarngärdes-
skolan får pris

STATISTIK —
Uppsalas befolkning fortsätter att växa

SENIOR —
HjärnGreppet – Livsstilsprogramet för seniorer i Uppsala