Nu stundar stipendieutdelning och vernissage på Uppsala konstmuseum

• KULTUR • Stipendier | Stiftelsen Anna-Lisa Thomson Till Minne / Uppsala kommun

>>
Årets stipendiater är utsedda av Stiftelsen Anna-Lisa Thomson Till Minne. De fem stipendiaterna är Hanna Björkdahl, Viola Florin, Elin Odentia, Alex Rosa och Joline Uvman. Stiftelsen utser stipendiater bland avgångselever från masterklasser vid landets konsthögskolor.

Stipendiesumman är 70 000 kronor och deras konstnärskap presenteras i en utställning på Uppsala konstmuseum. Förutom stiftelsens stipendiater visas i utställningen konstnärer som tidigare har tilldelats stipendium inom området bildkonst och som är verksamma i Uppsala län.

Utställningen Stipendiater 2019 visas 7 december 2019 – 19 januari 2020 på Uppsala konstmuseum. Stipendieutdelning och vernissage lördag 7 december.

Stiftelsen Anna-Lisa Thomson Till Minne bildades, enligt önskemål från konstnären Anna-Lisa Thomson (1905-1952) efter hennes bortgång för att uppmärksamma kvinnliga konstnärer. Det första stipendiet delades ut 1955. Stipendiet kan inte sökas utan stiftelsens ledamöter reser runt till Sveriges olika konsthögskolors masterklassutställningar för att hitta de fyra, fem mest intressanta kvinnliga konstnärskapen. Varje år anordnar Uppsala konstmuseum i samarbete med stiftelsen en utställning med stipendiaterna.

Anna-Lisa Thomson var verksam som konstnär i Uppsala och som keramisk formgivare vid Upsala Ekeby under närmare tjugo år.

– Det var Anna-Lisa Thomsons önskan att hennes kvarlåtenskap skulle bilda en fond för uppmuntran och stöd till kvinnliga konstnärer för deras konstnärliga utveckling. Bakgrunden var att hon själv under sin utbildningstid fick ett stipendium som betydde mycket för henne, säger Kristina Rennerstedt, ordförande Stiftelsen Anna-Lisa Thomson Till Minne.

Anna-Lisa Thomsons signatur under en skål. Foto från Upsala Ekebysällskapet.

Hanna Björkdahl, Högskolan för Design och Konsthantverk, Göteborgs Universitet
För sitt enträgna arbete med att utforska glasyrkemins oändliga möjligheter, alla bränningar som krävts för att få fram glasyrer utöver det vanliga, samt förmågan att kombinera dessa glasyrer med en spännande form.

Viola Florin, Konstfack, Stockholm
För sin eleganta installation där hon genom en kombination av sköra keramiska skulpturer, yvig kolteckning och råa järnkonstruktioner undersöker våra sinnen. Det känsliga och samtidigt påflugna uttrycket bär spår av både dåtid och framtid.

Elin Odentia, Kungliga Konsthögskolan, Stockholm
För sitt finstämt sakliga måleri där färger, ytor och volymer balanseras med tonsäker exakthet.

Alex Rosa, Konsthögskolan vid Umeå Universitet
För sin egensinniga installation där vår identitet i förhållande till naturen är i centrum. Vi förflyttas till en värld utan sociala eller normativa gränser där allt är möjligt, en värld skapad med känslighet, lekfullhet och mod.

Anna-Maria Thomson i sin ateljé vid Upsala Ekeby bruk. (Foto: Signaturer.se)

Joline Uvman, Kungliga Konsthögskolan, Stockholm
För en mångbottnad och poetisk installation i en blandning av material och motiv. Bilder och avbilder skapar en rik väv av associationer kring liv och död, tro och hopp, möjligheter och misslyckanden.

Det är mycket roligt för oss att i år inte bara kunna visa stiftelsen Anna-Lisa Thomsons nyexaminerade stipendiater utan även premierade konstnärer som redan är verksamma. Det ger också en möjlighet för generationer att mötas, säger Daniel Werkmäster, museichef Uppsala konstmuseum och utställningens curator.

Förutom stiftelsens stipendiater visas i utställningen konstnärer som tidigare har tilldelats stipendium inom området bildkonst och som är verksamma i Uppsala län. Medverkande konstnärer är Katarina Sundkvist Zohari (stipendium från Region Uppsala och tidigare Anna-Lisa Thomsonstipendiat), Henny Linn Kjellberg (stipendium från Uppsala kommun), Karl Landegren (stipendium från Uppsala kommun), Cecilia Levy (stipendium från Uppsala kommun) och Fredrik Strid (stipendium från Tierps kommun).

Anna-Lisa Thomsons signatur under en skål. (Foto från Upsala Ekeby-samlarna)

<<
_____________________________

Textförfattare: Uppsala kommun

Fler nyheter

PROFESSORN:
Undernäring hos sjuka och äldre behöver uppmärksammas mer

KULTUR —
Skönt groove väntar på Uppsala Reggae Festival 2024

UTFLYKTSMÅL —
Sommarens bakluckeloppis i Ulva

STRANDH-
HUGGET hos folkäre KNUT KNUTSON

KULTUR —
Utställningen Svampskogens hemligheter

UPPSALA FÖRR —
Historiska temavandringen ”De som drev framåt”