Uu: Nytt sätt att blockera bakteriers proteintillverkning

• FORSKNING • Vetenskap | Uppsala universitet (Uu)

>>
I en vetenskaplig artikel publicerad i Scientific Reports beskriver forskare från Uppsala universitet (Uu) ett nytt sätt att blockera nya proteiners födelse i bakterier.

Många olika typer av antibiotika fungerar på så sätt att de blockerar bakteriernas förmåga att tillverka proteiner. Proteintillverkning är den viktigaste processen för bakteriers tillväxt och den består av ett antal olika delmoment. Nu har forskare vid Uppsala universitet för första gången hittat små syntetiska molekyler som kan blockera själva födelsen av nya proteiner, då de släpps loss från ribosomen (den ”maskin” i cellen som tillverkar dem).

De små molekylerna vaskades fram med hjälp av stora datorberäkningar där cirka tre miljoner molekyler undersöktes för att se om de hade rätt storlek, form och andra egenskaper. Detta ledde till en topplista på 60 molekyler som sedan undersöktes experimentellt. Det visade sig mycket riktigt att några av dessa både kunde blockera proteiners födelse i biokemiska provrörsexperiment och att de även hade förmågan att döda levande bakterier. Dessa småmolekyler är det första exemplet på specifika hämmare av själva termineringfasen av proteinsyntesen, något som man länge sökt efter.

Upptäckten är resultatet av ett ingående samarbete mellan tre olika forskargrupper vid institutionen för cell- och molekylärbiologi och institutionen för medicinsk biokemi och mikrobiologi, ledda av forskarna Johan Åqvist, Suparna Sanyal och Dan Andersson.  <<

______________________________
Textförfattare: Uppsala universitet

Fler nyheter

KULTUR —
Skönt groove väntar på Uppsala Reggae Festival 2024

UTFLYKTSMÅL —
Sommarens bakluckeloppis i Ulva

STRANDH-
HUGGET hos folkäre KNUT KNUTSON

KULTUR —
Utställningen Svampskogens hemligheter

UPPSALA FÖRR —
Historiska temavandringen ”De som drev framåt”

SJUKVÅRD —
Undernäring hos sjuka och äldre behöver uppmärksammas mer