Söndag 10 november: Fars dag + Museidagen = Bra dag

Enligt redaktör’n Museidagen | Fars dag
>>
Världens första ”Fars dag” firades i staden Spokane
* i den amerikanska delstaten Washington 1910. Avsikten med dagen lär ursprungligen ha varit en genuin ämnad tacksamhetsyttring från dottern Sonora till hennes far William Smart. Men snart skulle dagen komma att vinna terräng, icke minst bland handlare, över hela USA – och världen.

År 1931 nådde seden Sverige och firades då i början på juni. Men efter att marknadskrafterna (läs det nordiska handelssamfundet) fått säga sitt flyttades dagen till den andra söndagen i november. Anledningen var högst sannolikt att detta handelsförbund ville kunna ”mjölka” det maximala ur såväl Mors- (infaller den sista söndagen i maj) som Fars dag. Sedan länge firas nu Fars dag den andra söndagen i november. Det fina med årets upplaga av farsgubbens dag är att alla som har en motsvarande som går att ”greppa tag i” kan bjuda med sig denne till snart när vilket Uppsalamuseum som helst – GRATIS!

Ty, denna dag infaller dessutom Museidagen 2019!
Istället för ännu ”en slips” är jag övertygad om att var förnuftig far skulle älska att få spendera kvalitetstid med sin avkomma i en härlig läromiljö som ett museum. Och skulle det nu – mot all förmodan – vara så att denne far protesterar så delar du denna dag ett visst mildare våldsmonopol tillsammans med polismakten och har således rätt att handgripligen draga med denne till någon lämplig institution. Tänk på att då icke använda mer våld än nöden kräver.
Om du tillhör den stora skara som saknar en greppbar pappa så går det precis lika bra att bjuda med någon annan pappig typ för vilken du känner tillit och respekt.
Så, gå ut och njut av Museinatten. Inte minst alla ni goda och engagerade pappor … Men även ni som är motsatsen, just det ni pappskallar!

Läs om Museidagens digra utbud här!

* De historiska uppgifterna om Fars dag är hämtade från Wikipedia.
<<
______________________________
Signerat Peder Strandh, Redaktör’n

Fler nyheter

UPPSALA
Kommunens befolkningsprognos 2024–2050

TIPS & RÅD
Våren är här – så gör du om du hittar en djurunge

F&V
Nya mekanismer bakom antibiotikaresistens

INSÄNDARE:
Raggmunk och fläsk … Och spårväg!

FOLKLIGT
Festligt på Fyrisgårdens Broloppis

SPORT
Uppsalas Patricia Kamga slog svenskt juniorrekord