Odlarglädje och lökarkeologi på Botans dag 1 september

BOTANIK / TRÄDGÅRD / ODLING / MARKNAD / UPPSALA LINNEANSKA TRÄDGÅRDAR

>>
Nu är det inte långt kvar till Botans dag då Uppsala linneanska trädgårdar tillsammans med trädgårdsföreningar och Bondens Mat i Uppland bjuder in till växt- och matmarknad, odlartävling och pelargonutställning. Söndag 1 september är alla besökare välkomna att prata odling med oss i rabatter och köksträdgård.

Odlar- och matglädje i Botaniska trädgården
Botans dag är tillfället då trädgårdens besökare kan fynda perenner, krukväxter, honung, ost, bröd, saft och sylt i och runt orangeriet. De kan lära sig mer om lökar och knölar, träffa trädgårdsföreningar eller följa med på visningar. 

Tävla med dina egna ekologiska grönsaker
De linneanska trädgårdarnas personal kommer att finnas på plats i köksträdgården och prata odling och pollination under Botans dag. Visningarna av bin, humlor, blomflugor och andra vingade blombesökare riktar sig framför allt till barn. Våra grönsaksodlande mästare kommer dessutom att vara en del i juryn till Odlartävlingen som anordnas av Uppsala TrädgårdsSällskap. Hemmaodlare som har odlat extra fina morötter, rödbetor, squash, matlök, potatis, tomater eller gurka i år är välkomna att delta. Grödorna ska förstås vara ekologiskt odlade. Andra klasser i tävlingen är kompositioner i kruka eller låda, vackraste frukten, vackraste buketten, högsta solrosen… Hela listan finns att se via den här länken.

Lökarkeologi – möt lökexperterna i arbete vid Orangeriet. 
Från matlök till vårblommande lök… I lökrabatten kommer vi under Botans dag att fortsätta vårt arbete med att förnya samlingen av pärlhyacinter, snödroppar och andra lökväxter. Besökare är välkommen att ställa frågor kring arbetet till våra botanister och trädgårdsmästare! Ni hittar dem vid Orangeriets sydvägg.

Beundra pelargoner, från mer än fem sekel
Under dagen får besökande blomfantaster också ett unikt tillfälle att följa med på visning av de linneanska trädgårdarnas pelargonsamling. Svenska Pelargonsällskapets ordförande Veronica Olsson delar med sig av sin kunskap. För den som vill köpa med sig en pelargon hem finns flera försäljare med på växtmarknaden. I Orangeriet kan besökarna dessutom beundra pelargoner från fem sekel, populära i Europa.

______________________________
Artikeln bygger på ett nyhetsbrev från
Uppsala linneanska trädgårdar
_______________________________

Fler nyheter

TRÄDGÅRD | Så minskar du risken för gräsbränder

FLOGSTA | Uppsalahem satsar på ljuskonst i studentområde

SAMHÄLLE | ”Vi vill alla samma sak, barnets bästa”

LAG & RÄTT | Misstänkt samband mellan sprängningar i september 2023

ÄRNA | Försvarsmakten överklagar dom i Uppsala Vatten-målet

MILJÖ | Förbud mot att elda trädgårdsavfall