38:e upplagan av Uppsala Internationella Kortfilmfestival

| KULTUR / KORTFILM / FESTIVAL|

>>
20-26 oktober är det dags för årets Uppsala Internationella Kortfilmfestival på Fyrisbiografen, Slottsbiografen, Regina och Grand. Under en vecka visas 306 kortfilmer från 54 länder. Under veckan arrangeras en rad seminarier, branschmöten, fester och utställningar. Festivalen besöks av ett stort antal filmskapare från olika delar av världen.

– Vi är stolta att kunna presentera ett program med mycket stor variation och kvalitet. Bland annat har vi ett i det närmaste helt jämställt program om man ser till antalet manliga och kvinnliga regissörer. Jämställdheten är ett stort problem i filmbranschen, men i vårt program är 47 procent av filmerna regisserade av kvinnor. Med högre jämställdhet höjer vi den genomgående kvaliteten i programmet. Som vanligt är det kortfilmen som är mest tidsenlig, vågad och originell, säger festivalchef Niclas Gillberg.

Det senaste från hela världen visas i årets tävlingssektioner; Internationella tävlingssektionen med 83 kortfilmer från 40 länder, Svenska tävlingssektionen med de 33 bästa svenska kortfilmerna från det senaste året och festivalens sektion för barn- och ungdomsfilm Kortfilmfestivalen UNG.

Årets specialprogram bjuder på stor bredd både till form och innehåll. Flera av programmen uppmärksammar att vi i Sverige i år har levt i fred i 200 år, som firas i Uppsala under 2014. Årets största specialprogram är ”Kärlek bortom normen” som innehåller 27 kortfilmer som handlar om normbrytande kärlek, relationer och sätt att leva. I programmet ”Fokus Nederländerna” visas 23 av de bästa kortfilmerna från de senaste 15 åren från ett litet stort kortfilmsland. Festivalens retrospektiv är i år med den österrikiska filmskaparen Sasha Pirker och dokumentärfilmskaparen Malin Skjöld som bla gjort ”Plötsligt i Vinslöv”. Andra program på årets festival: Polska animerade klassiker, familjeprogram, internationella dokumentärer, dansfilm, kortfilmsserien ”Vi förändrar oss”, Kortfilmsklassiker, Film från Uppland, Uppsala på film, Vinnare från andra festivaler och Fantastisk film.

Årets seminarieprogram är mer ambitiöst än någonsin. Bland seminarierna märks Uppsala Talangdagar, Uppsala kortfilmspitch, Filmskoledagen, ett samtal om BDSM och gränser kring filmen ”Push Me” i samarbete med RFSU Uppsala, Anna Linder som presenterar forskningsprojektet ”Queera rörliga bilder” som bedrivs på Akademin Valand, Frukost med festivalen, samtal om kortfilm från Nederländerna, och mycket mer.

____________________________________________
Artikelförfattare: Uppsala Internationella Kortfilmfestival
____________________________________________

Fler nyheter

TRÄDGÅRD | Så minskar du risken för gräsbränder

FLOGSTA | Uppsalahem satsar på ljuskonst i studentområde

SAMHÄLLE | ”Vi vill alla samma sak, barnets bästa”

LAG & RÄTT | Misstänkt samband mellan sprängningar i september 2023

ÄRNA | Försvarsmakten överklagar dom i Uppsala Vatten-målet

MILJÖ | Förbud mot att elda trädgårdsavfall