VI BESÖKER: Pirum – en pärla i öst

(Artikeln publicerades ursprungligen i UMLN nr 2 -2019 )

| UTFLYKT / i BILD / HANTVERK / GEMMOLOG | >>

Den som styr österut på Almungevägen (282) kommer efter några kilometer till avtagsvägen som leder ner till Danmarks-Viggeby. Här finns vid sidan om den vackra uppländska naturen också företaget Pirum och dess ägare Annica Nilsson. Efter att ha utbildat sig till gemmolog* i Hong-Kong kom Annica åter till Uppsala. Sedan dess har många år passerat och idag upptar de små skönheterna hennes arbetsdagar. Förutom sina smyckekollektioner är Annica Nilsson också flitigt anlitad av privatpersoner, företag och inte minst auktionshus som önskar få sina stenar värderade.

Halsband med sötvattenpärlor från Pirum
_______

I Danmarks-Viggeby härskar lugnet på rutin. En samling löjtnantshjärtan och en häck bestående av bambu är det enda som egentligen rör sig i den milda bris som drar in från de omgivande fälten. Annica och hunden Tessan möter oss vid grinden och visar oss in i Pirums verkstad. Här trängs hennes favoriter sötvattenspärlor med en del saltvattens-ditos. Dessa naturens små mirakel exponeras här trädda på halsband, armband, örhängen m.m. men säljs framförallt via Pirums webbshop och på mässor och marknader.
Om Annica finns det mycket att berätta. Men på den här sidan vill vi låta hennes estetik alena komma till uttryck – utan ytterligare ord som riskerar att lägga sig likt ett filter på din perception.
Mycket nöje!

På den gång som leder in till Annica Nilssons ateljé Pirum finns en plakett med ett klokt citat av f.d. grannen, blomsterkungen aCarl von Linné.
_______
I harmoni med körsbärsblommen
_______
Less is more: En sötvattenspärla trädd på ett halsband gjort av skinn (nat. ett godkänt sådant, reds anm) från en stingrocka.
_______
Vid ankomst till adressen Danmark-Viggeby 2 och Pirum är skylten det första man lägger märke till. Detsamma – men motsatt – gäller när man lämnar detta pärl-mecka: Då är den det sista man ser i backspegeln.
_______

Wikipedia om Annica Nilssons bransch:
*Gemmologi
Är läran om ädelstenar. Uttrycket härstammar från det latinska ordet gemma som betyder juvel och det grekiska ordet logos som betyder lära.
Gemmolog är en person som har specialiserat sig på identifiering av ädelstenar.

| Text och foto: PederStrandh • Artikeln publicerades ursprungligen i UMLN nr 2 -2019 |

____________________________________

Fler nyheter

SVERIGE | Vårdförbundet varslar om övertidsblockad

F&V | Psykisk ohälsa kan öka risken för unga att begå brott

PSYKOLOGI | Alternativ behandling testas vid depression hos unga

KROPPEN | Luktsinnet styrs av hjärnans förväntningar

KLIMAT | Fem tips till politiker för att lyckas med sin klimatpolitik

F&V | Alarmerande låg kunskap om ekonomi bland dagens unga