Leva & Verka: Pet Store Sweden

.

| SERIE / LEVA & VERKA / HUND | >>

Anki Nyström har en stor passion för hundar och sedan tio år tillbaka driver hon hunddagiset Pet Store Sweden som ligger granne med Nelins livsmedelsbutik i Librobäck. 

När jag står med Nelins i ryggen ser jag den gröna skylten med Pet Store Sweden skrivet i vitt. En flagga med ett hundmatsemblem vajar i vinden och utställda hundprodukter i korgar markerar ingången till den kombinerade butiken och hunddagiset. Den välfyllda butiken rymmer attiraljer för såväl hundar som katter. Det är allt ifrån hundpooler till kattgodis. På en av hyllorna finns dessutom jakttillbehör, vilket har sin förklaring i att Anki Nyström är mycket jaktintresserad. 

Lokalen är så lugn att jag börjar undra var alla dagishundar finns. Just då så hör jag en av dem skälla. Sekunden därefter kommer Anki ut från ett av de angränsande rum där hon har några av dagisets hundboxar. Hon har en blå mitella runt halsen och vänster arm och berättar att hon för några veckor sedan genomgick en axeloperation och nu befinner sig i konvalescens. Därför har hon tvingats pausa såväl sin egen utbildning som de kurser hon hade tänkt att hålla under sommaren. 

Anki Nyström tillsammans med några av hunddagisets skyddslingar.
_______

Bakom köpdisken finns köket där både personal och några hundar samsas. Längre bort i lokalen finns ytterligare rum med boxar.

– Jag har expanderat verksamheten i takt med att ekonomin har tillåtit det. 

Tio år har gått sedan hon hittade lokalen och med små medel byggde hon verksamheten till vad det är idag. Då har hon har gjort sina ”hundår” som egen företagare, tänker jag. 

– I början hade jag även öppet på lördagar. Men det höll inte i längden, förklarar Anki.

Trots att hon har fyra anställda så är det fullt upp med administration, hund- och personalansvar. Dessutom driver hon ett hundhotell hemma i Skuttunge, håller i kurser samt har nio egna hundar. De flesta av rasen Wachtelhund. Utöver det går hon själv utbildningar i hundmassage och PT (personlig tränare) för hund. Intresset för att lära sig mer om hundar tycks omättligt hos henne, konstaterar jag, då hon redan har flertalet utbildningar på sin CV. 

Avkoppling är något somliga behärskar med råge.
_______

Hon har Länsstyrelsens tillstånd att hysa 63 hundar och i skrivande stund står 45 antecknade på schemat.
– Kraven är hårda för att tillåtas att driva hunddagis, berättar Anki. Ändå finns det en del lycksökare som tänker att de ”lätt ska kunna starta ett hunddagis och tjäna en massa pengar”. Så är inte fallet, säger hon med emfas! Utöver Länsstyrelsens krav på bl.a. boxstorlekar så krävs också en särskild utbildning. 

Samtalet avbryts då en av hundägarna kommer för att hämta sin fyrbente vän. Det börjar genast att skällas och hoppas inne i köket. Tills nu har det faktiskt vara väldigt lugnt och tyst trots antalet hundar. Man blir inte utskälld i första taget här på hunddagiset, tänker jag samtidigt som Anki vinkar av hund och husse. 

__________

Hur kommer det sig att alla hundar är så tysta och lugna här?, frågar jag.  

– Det beror nog främst på att vi lägger ner mycket tid på en bra inskolning för hunden. Vi är tydliga med att visa att det är vi som bestämmer och att vi inte tolererar att de skäller och hoppar. 

Hon menar att det bästa verktyget vi har är oss själva. Med våra händer, röst och kroppsspråk kan vi få till ett önskat beteende hos hunden.
Men så tillägger hon; hundens pli är en färskvara. 

– Man måste hela tiden träna med hunden och se till att den får den träning och stimulans den behöver. Alltför ofta verkar det som om man inte förstår att olika raser kräver olika utmaningar och stimulans.

Anki Nyströms motto är Nöjda kunder ger nya kunder. Och här kan ordet kunder med lätthet bytas mot hundar. Idag har hon dubbelt så många hundplatser som för 10 år sedan. Stadsdelen växer och det blir allt fler hundar runt om i Luthagen.

En dag på Pet Store Swedens hunddagis:
7.00-10-00  Incheckning av hundar
9.30 – 11.30 Rastning och promenad
11.30-12.00 Lunch för de hundar som ska ha
12.00-13.30 De flesta hundarna ligger och slappar
13.30-15.30 Rastning och promenad
14.30-18.00 Hemgång för hundar

| Text och bild: Maria Klefbeck |

______________________________

Fler nyheter

PROFESSORN:
Undernäring hos sjuka och äldre behöver uppmärksammas mer

KULTUR —
Skönt groove väntar på Uppsala Reggae Festival 2024

UTFLYKTSMÅL —
Sommarens bakluckeloppis i Ulva

STRANDH-
HUGGET hos folkäre KNUT KNUTSON

KULTUR —
Utställningen Svampskogens hemligheter

UPPSALA FÖRR —
Historiska temavandringen ”De som drev framåt”