Taget: Första spadtaget för 132 nya lägenheter i östra Sala backe

| SALA BACKE ÖSTRA / NYBYGGNATION | >>

I onsdags tog byggföretaget ByggVesta det första spadtaget för 132 energieffektiva hyreslägenheter i varierande storlekar och 3 lokaler i Uppsala. I etapp 2 av utvecklingen av Östra Sala backe byggs två hus som väntas bli klara för inflyttning under 2021.

Tillsammans med Utopia Arkitekter och Urbio har ByggVesta tagit fram två unika hus med uppbruten struktur för en mer socialt varierad och intressant miljö.

– I Kronhuset förenar vi verkningsfullhet med ett unikt arkitektoniskt uttryck. Jag är särskilt glad över att vi i detta projekt lyckats få ihop ett genomgående hållbarhetstänk med en arkitektur utöver det vanliga. Kronhuset blir ett landmärke i den nya stadsdelen och ytterligare ett exempel på att Uppsala är en stad som vågar, säger Marcus Svensson, VD på ByggVesta Development.

(Illustrationsbild, ByggVesta)
_______

Projektet Kronhuset har fått sitt namn tack vare sin putsade, lejongula fasad och gavelspetsar som sticker upp och viker ner runt hörnen. Mot gården löper loftgångar med näträcken, där hyresgästerna kommer att ha gott om plats för umgänge. Det vita huset får karaktäristiska detaljer som falsat plåttak, varierande takhöjd och delfasader med olika fönstersättningar och färg. I bottenplan finns 3 lokaler med plats för olika verksamheter, och under husen byggs garage och cykelrum. De ljusa, luftiga lägenheterna fördelas på 1,5–4 ROK, med fokus på 2–3 ROK.

Husens gemensamma gård ligger i söderläge och planeras med grönska, solterrasser, vacker belysning, pergolor och berså med plats för långbord. Genom området kommer ett gångstråk att löpa, liksom vackra regnträdgårdar där man tar vara på dagvatten.

– Vårt uppdrag var att skapa ett arkitektoniskt utropstecken som ett av de första projekten i området. Vårt svar blev Kronhuset, ett ovanligt charmigt knallgult utropstecken som vi byggt från grunden på hållbara lösningar och fina boendekvaliteter, säger Emma Jonsteg, VD på Utopia Arkitekter.

Projektet är ByggVestas andra i Östra Sala backe och väntas bli klart för inflyttning under 2021.

Spadtaget för de 132 nya hyresrätterna äger rum på ByggVestas entreprenadområde på Fyrislundsgatan 39 klockan 12.30 den 22 maj och firas med tal, mat och musik. 13.00 invigningstalar Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande i Uppsala kommun. Därefter följer en mini-debatt. 13.30 sätts spaden i jorden.

Husen byggs enligt ByggVestas koncept Egenvärmehus®, med bland annat effektiv källsortering och individuell mätning av värme, el och vatten, vilket gör dem extremt energisnåla. De kommer att ägas av Grön Bostad som ägs till hälften var av ByggVesta och AFA Försäkringar.

| Artikelförfattare: ByggVesta |

________________________

Fler nyheter

SPORT
Uppsalas Patricia Kamga slog svenskt juniorrekord

UPPSALA SÖDRA
Nu upphandlas byggandet av Uppsalas spårväg

F&V
Robotars känsel kan bli lika snabb som människans

ONLINE
Wikområdets historia digitaliseras och tillgängliggörs

SENIOR
Följ med Träffpunkter 65+ ut för en dag i gemenskap och rörelse

NYTT PROJEKT
Ungdomar ska öka kunskapen om hedersrelaterat våld och förtryck