Utställning: 100% kamp – Sveriges historia

| HISTORIA / SÄMSTÄLLDHET/ UPPLANDSMUSEET | >>

Upplandsmuseets nya utställning kommer inte lämna någon oberörd! 
Kamper för rättigheter är en viktig del av Sveriges historia som visar att samhället går att förändra. 100% kamp – Sveriges historia handlar om de många rättighetskampernas Sverige och visar att frågorna fortfarande är aktuella, i världen, i Sverige och här i lokalsamhället.


Utställningen bygger på ett rikt historiskt arkivmaterial och på personliga berättelser som sätter fokus på de människor som har tagit strid för sina och andras villkor.  Människor som kämpat för rätten att leva, bo och älska på lika villkor oavsett funktionsförmågor, sexuell läggning, tro, kön, klass eller ursprung.

 Orättvisor finns än i dag och kamp för mänskliga rättigheter pågår fortfarande. På Upplandsmuseet har vi samarbetat med Uppsala stadsarkiv, Folkrörelsearkivet och Uppsala universitet för att lyfta lokala exempel på de rättighetskamper som finns i utställningen. Frågor som är dagsaktuella i vår region, som t ex kampen för Ungdomens hus i Uppsala.

Maria Ljunggren från Upplandsmuseet

100% kamp – Sveriges historia visar att rättigheter inte kommit till av sig själva, att människor kämpat för förändring. Kunskap om historien kring dessa frågor ger perspektiv på dagens rättighetsdiskussioner och visar hur rättigheter, som nu kanske tas för givet, en gång har kommit till. T.ex. är det i år 100 år sedan första beslutet togs i riksdagen som skulle ge kvinnor rösträtt i Sverige. Snart är det EU-val och många medborgare utnyttjar kanske inte ens den rösträtt som generationer före oss har kämpat så hårt för.

| Artikelförfattare: Upplandsmuseet |

_________________________________

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fler nyheter

Uppsala vidare mot att bli europeisk kulturhuvudstad 2029

STUDIE | Distansundervisning ledde till minskad vård för psykisk ohälsa

LITTERATUR | Ny bok om strömmad läsning

Sportlovsveckan på UKK

Han blir Uppsalas nya stadsarkitekt

Uppsala utsedd till Sveriges främsta idrottskommun