ATT GÖRA: Guidade turer på Uppsalas kyrkogårdar

>>

Nu är det dags igen för säsongens kyrkogårdsvandringar. Med start i maj och avslut i augusti erbjuds gratis kyrkogårds­vandringar på två av kyrkogårdarna i Uppsala. Då kan Uppsalaborna upptäcka Berthåga, en modern natur­kyrkogård och Gamla kyrkogården, en traditionell kyrkogård med gamla anor.

Att lära känna Uppsalas kyrkogårdar är också ett bra sätt att lära känna staden. I sommar erbjuds guidade kyrkogårdsvandringar med flera olika teman i samarbete med ArtDatabanken SLU och Entomologiska föreningen i Uppland.

Först ut är Berthåga kyrkogård som tisdag 21 maj kl. 18.00 utforskas ur ett arkeologiskt perspektiv genom synliga forntida spår tillsammans med arkeologen Dan Fagerlund.

Mitt i det tusenåriga kulturlandskap som utgör Berthåga, finns även ett av Sveriges största, moderna ängsanläggningsprojekt. Här växer och lever många spännande arter och just denna artrikedom kommer att stå i fokus 16 juni då ”De vilda blommornas dag” uppmärksammas. 17 augusti hålls även ett nattlys då man i lampors sken upptäcker de allra minsta invånarna som bor på kyrkogården.

Vid tre tillfällen i sommar visas dessutom Gamla kyrkogården i centrala Uppsala. Kyrkogården har anor från 1600-talet och här vilar många berömda personer som Dag Hammarskjöld, Malla Silfverstolpe, Gustaf Fröding och Gösta Knutsson. Gå en vandring, hör om kyrkogårdens historia och möt några av de kända kulturpersoner som är gravsatta där.

____________ | Artikelförfattare: | ____________

___________________________________________

Fler nyheter

KULTUR —
Skönt groove väntar på Uppsala Reggae Festival 2024

UTFLYKTSMÅL —
Sommarens bakluckeloppis i Ulva

STRANDH-
HUGGET hos folkäre KNUT KNUTSON

KULTUR —
Utställningen Svampskogens hemligheter

UPPSALA FÖRR —
Historiska temavandringen ”De som drev framåt”

SJUKVÅRD —
Undernäring hos sjuka och äldre behöver uppmärksammas mer