Region Uppsalas dansresidens 2019 går till Anna Pehrsson

| KULTUR / DANS / RESIDENS | >>

Anna Pehrsson tilldelas Region Uppsalas residens inom området danskonst 2019. Anna har en gedigen bakgrund som dansare och har bland annat varit anställd vid Cullbergbaletten, Alias Compagnie i Schweiz och Stockholms stadsteater. Sedan 2016 är hon verksam som frilansande dansare och koreograf.

Efter samråd med sakkunniga inom scenkonstområdet valde Kulturenheten att i hård konkurrens ge Region Uppsalas tredje dansresidens till Anna Pehrsson. Danskonstnärer från hela Sverige var välkomna att söka och i år inkom totalt 25 ansökningar.

Residenset är förlagt till Eric Sahlström Institutet i Tobo, Tierps kommun, ett nationellt centrum för dans och folkmusik där det bedrivits utbildningar sedan 1998. Residenset sträcker sig över två veckor och ger en professionell koreograf möjlighet att arbeta processinriktat. I residenset ingår boende för max 5 personer, dansstudio samt ett stipendium på 15 000 kr.

Under residensperioden i juni kommer Anna Pehrsson att arbeta med solot Thresholds, som är en del av serien Clusters vars första delar visas i Stockholm i maj. Thresholds undersöker det kvinnliga subjektets kroppsliga struktur genom att aktivt befinna sig vid och över kanten för förändring, mellan balans och fall. Solot är inspirerat av filmen Annihilation där fem kvinnor engageras för ett hemligt uppdrag till en mystisk zon, “The Shimmer”. Denna ekologiska anomali är ett prisma som bryter DNA istället för ljus och skapar hittills okända mutationer mellan arter.

– Thresholds är ett feministiskt statement där kvinnokroppen blir grunden till ett ekologiskt tänkande, en sorts Evas revben i en omvänd skapelseberättelse, säger Anna Pehrsson.

Under residensvistelsen kommer Anna Pehrsson också att träffa årets danssommarjobbare i Uppsala. Danssommarjobbet är ett årligt återkommande samarbete mellan Region Uppsala och Uppsala kommun där ungdomar som gått ut årskurs 9 under några sommarveckor får chansen att prova på jobbet som dansare.

– Vi ser fram emot Annas residens och det är roligt att årets danssommarjobbare får möjlighet att träffa en så erfaren och professionell danskonstnär som Anna Pehrsson. Hennes residens innebär på flera sätt en injektion för danslivet i Uppsala län och i höst får även den allmänhet som är intresserad av Annas konstnärskap en chans att möta henne i Uppsala, säger Eva Forsberg Pejler, danskonsulent vid Region Uppsala.

| Artikelförfattare: Region Uppsala |

_______

Fler nyheter

PROFESSORN:
Undernäring hos sjuka och äldre behöver uppmärksammas mer

KULTUR —
Skönt groove väntar på Uppsala Reggae Festival 2024

UTFLYKTSMÅL —
Sommarens bakluckeloppis i Ulva

STRANDH-
HUGGET hos folkäre KNUT KNUTSON

KULTUR —
Utställningen Svampskogens hemligheter

UPPSALA FÖRR —
Historiska temavandringen ”De som drev framåt”