Kulturernas Karneval 2019

KULTUR: Lördag och söndag 25-26 maj >>

Äntligen kan Uppsala se fram emot ännu ett år med Kulturernas Karneval- Uppsalas varmaste folkfest. Den färgsprakande karnevalen innefattar liksom tidigare år ett dundrande karnevalståg och en 2-dagars festival fylld av konserter, dansföreställningar, workshops, teater, en världsomspännande mat- och hantverksmarknad och barnaktiviteter. Nytt för i år är satsningen på lokala artister och en DJ-scen på festivalområdet.

Efter ett lyckat och storslaget 10-årsjubileum går karnevalen tillbaka till rötterna och satsar stort på det lokala kultur och föreningslivet. Målsättningen är att visa på den bredd av kulturell mångfald som finns i och omkring Uppsala. De senaste åren har karnevalen vuxit och blivit ett av Uppsalas mest älskade kulturevenemang som drar över 10 000
besökare varje år. En mängd stora och nationellt etablerade artister har spelat på karnevalen. Nu vill man satsa på den lokala scenen.

– Vi känner att det är viktigt att hitta grunden till varför vi gör detta. Kulturernas Karneval är i största mån en folkfest för hela Uppsalas befolkning, och det är därför naturligt att också lyfta fram de lokala förmågor och professionella kulturutövare vi har här. Majoriteten av besökarna kommer från Uppsala och dess närområden och en stor målgrupp är familjer. Vi vill hylla Uppsala lite extra i år, säger projektsamordnarna Joel Gabrielsson och Clara Lundmark.

Nytt för i år är även satsningen på en dj-scen under lördagen. En mängd lokala DJ-s och producenter spelar i ett tält på festivalområdet som en del i att lyfta fram en konstform som lever och frodas i staden men sällan får utrymme att synas utanför student-sammanhangen i Uppsala.
En av artisterna som uppträder på den stora karnevalscenen i år är den uppskattade Uppsala-artisten Manluckerz som tillsammans med sitt band spelar världsmusik från Zimbabwe. Hans drivkraft är djupt rotad i önskan om att bygga broar mellan olika kulturer genom sin musik. Nu spelar han äntligen på Kulturernas Karneval i Maj.

En annan bokning är Mushtaq som gjorde ett stort genombrott förra året när han släppte den första hiphopskivan i världshistorien som är skriven och framförd på modersmålet dari av en och samma person. Mushtaq är från Afghanistan och kom som flykting till Sverige 2015. Att skriva musik har varit 19-årige Mushtaqs sätt att orka med ett liv bestående av flykt och väntan på besked om att få stanna. Han berättar om en tillvaro som är verklighet för miljoner människor, men som vi sällan får höra om från de som upplever den.
___

Nedan listas några av 2019 års Kulturernas Karnevals akter:

Manluckerz & The Zim Traditional Unity
Manluckerz och hans band spelar världsmusik från södra Afrika. Musiken är inbjudande, publikvänlig, kraftfull och framförs med glädje och värme. Hans sånger skildrar samhällsfrågor som tystats ner i hemlandet Zimbabwe.

Balkan Madness
Balkan Madness bildades på Wiks Folkhögskola 2011 med målet att vara stadens bästa liveband! Efter en mängd spelningar har bandet fått igång otaliga dansgolv och funnit sin egna stil med en blandning av traditionell folkmusik och moderna dansrytmer. Musikernas olika bakgrund i allt från svensk folkmusik till jazz och metal gör att det mesta är tillåtet.

Afrobeatos
Afrobeatos Dance Explosion levererar stadigt sväng på Kulturernas Karneval i maj. Trettonmannabandet beskriver sig själva som en rytmisk energikick. De lovar att bjuda på ett oundvikligt och smittsamt groove som sänder en dansvåg ut i publikkroppen.

SKAnsen
SKAnsen har underhållit sin publik med svängig SKA i olika former i snart 10 år! Med röjiga blåsriff, tung baktakt och enorm spelglädje ser SKAnsen till att skapa en minst sagt dansvänlig stämning. Bandet har rötterna i Uppsala, men nuvarande nio medlemmar finns utspridda över hela fyra län. Ni som tidigare hört SKAnsen har kanske främst gjort det i samband med olika liveframträdanden. Årets hittills största projekt har varit att föreviga flera av bandets originallåtar i studio, så att ni i framtiden ska kunna lyssna på SKAnsen såväl i hörlurarna som på Kulturernas Karneval!”

Teater Prego
Teater Prego använder alla sina sinnen för att, helt utan manus, improvisera fram underhållning framför ögonen på dig. I denna föreställning kan precis allt hända och du har möjlighet att se varenda kreativ sekund av scener som skapas i stunden. ”Teater Prego erbjuder en föreställning som du aldrig förut har sett och aldrig någonsin kommer att se igen” avslutar Kulturernas Karneval sitt pressmeddelande.

Kulturernas Karneval äger rum lördag till söndag, 25-26 maj.

.

| Artikelförfattare: Kulturernas Karneval |

Fler nyheter

TIPS & RÅD
Våren är här – så gör du om du hittar en djurunge

F&V
Nya mekanismer bakom antibiotikaresistens

INSÄNDARE:
Raggmunk och fläsk … Och spårväg!

FOLKLIGT
Festligt på Fyrisgårdens Broloppis

SPORT
Uppsalas Patricia Kamga slog svenskt juniorrekord

UPPSALA SÖDRA
Nu upphandlas byggandet av Uppsalas spårväg