Åk på världspremiär i Örebro: Sara Giese regisserar Roland Schimmelpfennigs ”100 sånger”

KULTUR / PREMIÄR / TEATER i Örebro >>

Lördag 23 mars klockan 16.00 sker världspremiären ”100 sånger” på Örebro länsteater. För manus står en av Europas mest tongivande dramatiker, Roland Schimmelpfennig. Pjäsen är speciellt skriven för Örebro länsteater och regisseras av Sara Giese.

En grupp människor samlas. De är helt vanliga människor, som inte har något annat gemensamt än att de klivit på samma tåg. Ett tåg som inte kommer att nå sin slutdestination. Nu försöker de berätta vad som egentligen hände klockan 08.55, precis i det ögonblick som tåget rullade ut från stationen. Det ögonblick när Sally, som jobbar på stationscaféet, såg ut genom fönstret och mötte en mans blick och tappade koppen hon hade i handen. Ögonblicket när koppen gick i tusen bitar mot stationskaféets golv och hela världen brann upp. Men inför det oerhörda tvekar de, och berättar istället om allt det andra. Om de oväntade, livsförändrande mötena. Om drömmar, om kärlek vid första ögonkastet och om låtarna som får oss att nynna i morgontrafiken.

Kan ett enda ögonblick förändra allt?
100 sånger är ett rekviem. Ett talat körverk om det levda och det olevda.

Roland Schimmelpfennig är bosatt i Tyskland men hans dramatik spelas över hela världen. Inte minst i Sverige där hans pjäser tidigare har satts upp på Stockholms stadsteater, Östgötateatern, Malmö stadsteater, Dramaten, m.fl.

Vi är mycket stolta över att Roland Schimmelpfennig specialskrivit en pjäs till Örebro länsteater – en pjäs som jag dessutom tycker är bland det bästa han skrivit”, säger Rikard Lekander, konstnärlig ledare.

100 sånger

För regi står Sara Giese som är välkänd för sina uppsättningar av nyskriven dramatik och samarbeten med författare så som Jonas Hassen Khemiri, Maria Sveland, Liv Strömquist, Åsa Lindholm och Anders Duus. Hos Örebro länsteater har hon tidigare regisserat ”Ingvar!” och ”Den besynnerliga händelsen med hunden om natten”. Hon regisserade även Maria Svelands ”Befrielsefronten” som spelades på Örebro Teater 2016/2017 och uttogs till Scenkonstbiennalen 2017.

AV Roland Schimmelpfennig ÖVERSÄTTNING Ulf Petter Hallberg REGI Sara Giese KOREOGRAFI Dag Andersson SCENOGRAFI Sara Giese KOSTYM Elin Hallberg LJUDDESIGN Anna Sóley Tryggvadóttir LJUS Ronny Andersson MASK Giovanni Indelicato FÖRLAG Fischer Verlag

MEDVERKANDE Samuel Astor Åström, Frida Beckman, Malin Berg, Hanna Dawit, Roger Storm och Hans Christian Thulin

För mer information om Länsteatern i Örebro, besök deras webbsida via den här länken!

Artikelförfattare: Länsteatern i Örebro

Fler nyheter

KULTUR —
Skönt groove väntar på Uppsala Reggae Festival 2024

UTFLYKTSMÅL —
Sommarens bakluckeloppis i Ulva

STRANDH-
HUGGET hos folkäre KNUT KNUTSON

KULTUR —
Utställningen Svampskogens hemligheter

UPPSALA FÖRR —
Historiska temavandringen ”De som drev framåt”

SJUKVÅRD —
Undernäring hos sjuka och äldre behöver uppmärksammas mer