(M) markerar mot bristande kontroll av tidplaner i detaljplaneprocessen

Artikelförfattare Moderaterna i Uppsala (fr. 14 februari 2019) >>

I samband med beslut om att starta ett planuppdrag, den första delen i en detaljplaneprocess, upprättas idag en preliminär tidplan för projektet. Dessa tidplaner följs inte upp av Plan- och byggnadsnämnden vilket Moderaterna nu vill ändra på för att få ökad insyn i detaljplanernas tidplaner i Uppsala. 

– Vi vill att Plan- och byggnadsnämnden ska få bättre insyn och att transparensen ökar så att vi får genomslag för de beslut som fattas och prioriteras politiskt. Med tydligare uppföljning är det enklare för alla aktörer att följa byggprocesserna, säger Therez Almerfors (M) vice ordförande i Plan- och byggnadsnämnden.   

Therez Almerfors (M), vice ordförande i Plan- och byggnadsnämnden.
Fotograf: Angelica Klang

I samband med nämndens sammanträde den 14 februari har därför Moderaterna väckt ett ärende om att Plan- och byggnadsnämnden ska få en redovisning av samtliga pågående planuppdrag och att denna tidplan ska följas upp i nämnden varje kvartal. Ett liknande initiativ togs av Moderaterna redan våren 2018 i samband med att nämnden beslutade om internkontrollplan, men vi saknar resultat.  

– Tid är pengar. En detaljplaneprocess kan ta flera år och det är år som innebär risk för den som vill bygga. Vi måste kunna följa upp att de tidplaner vi satt upp följs, eller vara införstådda med varför de avviker. På så sätt kan vi ta bättre ansvar för att minimera riskerna vilket kan minska kostnader vid nybyggnation, säger Therez Almerfors (M).   

Vid sammanträdet biföll nämnden Moderaternas yrkande vilket är oerhört glädjande.

Artikelförfattare Moderaterna i Uppsala

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fler nyheter

STUDIE | Distansundervisning ledde till minskad vård för psykisk ohälsa

LITTERATUR | Ny bok om strömmad läsning

Sportlovsveckan på UKK

Han blir Uppsalas nya stadsarkitekt

Uppsala utsedd till Sveriges främsta idrottskommun

Toner i mörkret med Allmänna Sången