WWF: Dags för svenska kommuner att halvera sina utsläpp

>>

Idag lanseras Världsnaturfonden WWFs internationella stadsutmaning One Planet City Challenge 2019. Efter att Uppsala blev årets globala klimatstad 2018, höjer WWF nu ambitionerna ännu mer. Denna utmaning uppmuntrar alla kommuner att ta sin del av ansvaret för att nå Parisavtalet, genom att begränsa sin egen klimatpåverkan till 1,5 °C.

Det nya bedömningsverktyget för One Planet City Challenge är baserat på data från FN:s klimatpanel IPCC, som klargör den ambitionsnivå som krävs i klimatarbetet. De deltagande kommunernas klimatutsläpp jämförs med de snabba utsläppsminskningar som krävs för att nå 1,5 °C-målet i en skräddarsydd analys. I den analysen ingår även förslag på kraftfulla åtgärder för utsläppsminskningar och klimatanpassning. 

– Städer är centrala för att vi ska kunna bidra till ekologiskt hållbara samhällen och ett stabiliserat klimat. Vi uppmanar alla kommuner i Sverige att ta sin del av ansvaret för att kunna nå dit. Genom One Planet City Challenge får de bra verktyg för detta, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare WWF.

Den metod som WWF använder är kontrollerad av internationella experter och unik i sitt slag. Organisationen stöttar kommunerna utan kostnad med ett kraftfullt verktyg som ger tydlig och klar feedback. Utmaningen avslutas 2020 med att en internationell expertjury utser nationella vinnare i varje land som deltar. Därefter utses också en global vinnare: Årets globala klimatstad 2020.

– Vi märker av allvaret i klimatfrågan. Människor är arga och förtvivlade och vi behöver rikta denna energi mot lösningar istället för uppgivenhet. När kommunerna antar utmaningen uppmanas invånarna att komma till ett medborgarforum där kommunens resultat diskuteras tillsammans med kommunens beslutsfattare. Detta gör vi som ett sätt att driva på omställningen, säger Sabina Andrén, programsamordnare Hållbara städer, WWF.

Det är många steg som ingår i klimatarbetet. Utsläppen måste halveras till 2030 utifrån dagens utsläppsnivåer och det innebär även en halvering av utsläppen från invånarnas konsumtion. Därför bjuder WWF också in intresserade svenska kommuner till en särskild konsumtionspilot; ett nätverk där kommuner kan djupdyka i att mäta, sätta mål och vidta åtgärder som är kopplade till en hållbar konsumtion. Detta arbete ska därefter tas vidare till den internationella arenan.

FAKTA
 Om att begränsa klimatförändringarna till 1,5 °C ur IPCC rapporten

– Världens utsläpp måste halveras till 2030 för att Parisavtalet ska kunna nås.
– Det är billigare att agera nu än vid en senare tidpunkt.
– Varje år vi inte agerar, tar bort två år från mål-året 2030. 
– Att överskrida 1,5 °C leder oss in i en högst osäker framtid där ett antal mänskliga och naturliga system pressas bortom sin anpassningsförmåga.
– Det finns begränsad vetenskaplig kunskap, och ingen styrningserfarenhet av en värld som blir varmare än 1,5 °C.

FAKTA 
Om stadsutmaningen

WWFs One Planet City Challenge har funnits sedan 2011 och är världens största och längst pågående utmaning i sitt slag. Bedömningsverktyget som integrerar data från FN:s klimatpanel IPCC är nytt för 2019. Över 400 städer har hittills antagit utmaningen runt om i världen. Dessa har redan rapporterat över 5,700 åtgärder med en sammantagen potential för utsläppsreduceringar om 3,9Gt CO2e till 2050. Utmaningen ges i år i runt 20 länder vars totala befolkning utgör omkring hälften av jordens invånare.

Städer som utsetts till Årets Klimatstad i Sverige är Malmö (2011), Uppsala (2013), Stockholm (2014), Göteborg (2015) och Umeå (2016), Uppsala (2018, även global vinnare). 

Mer info: wwf.se/opcc eller maila din fråga till opcc@wwf.se

Artikelförfattare Världsnaturfonden WWF <<

Fler nyheter

PROFESSORN:
Undernäring hos sjuka och äldre behöver uppmärksammas mer

KULTUR —
Skönt groove väntar på Uppsala Reggae Festival 2024

UTFLYKTSMÅL —
Sommarens bakluckeloppis i Ulva

STRANDH-
HUGGET hos folkäre KNUT KNUTSON

KULTUR —
Utställningen Svampskogens hemligheter

UPPSALA FÖRR —
Historiska temavandringen ”De som drev framåt”