>>
Under 2016 startade en samverkan mellan Uppsala kommun och ett flertal statliga myndigheter. Syftet med samverkan är att förhindra att välfärdssystemet utnyttjas av den organiserade brottsligheten. Ett led i samverkan är att informera om olika brottsliga fenomen och att erbjuda kunskapshöjande insatser för berörda parter.
På tisdagen (läs 29/1) samlades ett femtiotal handläggare inom hemtjänst, hemsjukvård och assistans från Uppsala kommun tillsammans med tjänstemän från andra kommuner, polisen och en rad berörda myndigheter, för att ta del av hur problematiken kan se ut och vilka olika former av fusk som förekommer. Syftet var att höja kunskapen hos dem som möter kriminalitet i välfärdssystemet och stärka förmågan att identifiera fusk. Totalt deltog ett drygt hundratal personer under dagen.
– Även om de allra flesta som verkar inom välfärdssystemet naturligtvis är ärliga finns det ändå skäl att se till att skattemedlen inte hamnar i orätta händer utan gör nytta där det är tänkt. Det är viktigt att kontrollsystemen fungerar, säger Anders Fridborg, säkerhetschef i Uppsala kommun.
Liksom på den hearing som polis- och kommunledning hade förra veckan så presenterades Södertäljemodellen mot kriminella nätverk för att inspirera till utveckling av uppföljningsarbete och kontroller inom området.
Bakom kunskapsdagen står Uppsala kommun, Uppsala polismyndighet, Säkerhetspolisen, Åklagarmyndigheten, Migrationsverket, Försäkringskassan, Skatteverket, Arbetsförmedlingen, Ekobrottsmyndigheten och Kronofogden.
______________________________________
Avsändare: Uppsala kommun
______________________________________