Ungt och aktuellt på Bibliotek Uppsalas vårprogram

KULTUR >>

Bibliotek Uppsala bjuder på ett fullspäckat och spännande program under våren. Det blir föreläsningar, fotoutställningar, författarbesök och många samtal om aktuella ämnen som till exempel klimatkrisen, den nya mansrollen eller vår tids bräckliga frihet.

Vårens program lägger stort fokus på viktiga samhällsfrågor som engagerar många. Tre höjdpunkter är:

Klimatpanik!
För att klara klimatutmaningen krävs förändringar i ekonomi och livsstil och modiga politiska beslut. Vilka åtgärder måste vi vidta och hur? Världsberömda Greta Thunberg och naturskadespecialisten och Uppsalaprofilen Pär Holmgren diskuterar klimatfrågor på Stadsbiblioteket den 16 mars. 

Den nya mansrollen
I en serie föreläsningar uppmärksammar Stadsbiblioteket maskulinitet och mansrollen. Maskulinitet i förorten (18 mars), Vägen ur den destruktiva maskuliniteten (2 april), Gerillastickning (9 april) och Kolbeinn Karlssons utställning Manlig gemenskap (3 april – 2 maj) ska hjälpa oss att förstå hur unga killars vardag är och vad som förväntas av dem.

Hotad demokrati 
Professor Sten Widmalm och foto- och filmlärare Peter Oscarsson pratar den 29 januari på Stadsbiblioteket om den demokratiska utvecklingen i världen utifrån fotografier från länder som omnämns alltmer sällan i våra medier. 

Våra populära författarfredagar bjuder den här gången på Jonas Hassen Khemiri (25 januari), Patrik Sjöberg (15 februari), Lena Andersson (1 mars) och Sara Stridsberg (12 april). 

Bibliotek Uppsala arrangerar också en del programpunkter riktade mot en yngre publik, som till exempel:

Samtal med Fatemeh Khavari
2017 fick många afghanska ungdomar i Sverige besked om att de inte fick stanna i landet. Då var Fatemeh Khavari 17 år och startade organisationen Ung i Sverige för att stoppa utvisningarna till Afghanistan. I vår kommer Fatemeh Khavari både till Gottsundabiblioteket och Stadsbiblioteket.

Clara Henry 
Clara är bloggare, programledare och författare. Hon kommer till Stadsbiblioteket den 13 mars för att berätta om feminism och sin nya bok Möt framtiden: en simpel guide till att krossa patriarkatet.

Livet som gamer
Speljournalisten Effie Karabuda skriver i sin bok Gamer om livet som CS:GO-stjärna, hur man landar på drömjobbet på Minecraft- studion Mojang och vad som utmärker en äkta gamer. Hon kommer till Stadsbiblioteket den 21 februari.

De bortglömda mammorna
Missa inte heller samtalet mellan författaren och journalisten Alexandra Pascalidou och Delailah Moghrabi, förra årets Uppsalabo och grundare av Gottsundamammorna. Pascalidou berättar om sin nya bok Mammorna och kommer till Kulturpunkten i Gottsunda den 16 januari.

Vårens program består av inte mindre än 251 programpunkter med aktiviteter för barn, unga och vuxna som äger rum på Uppsalas 14 bibliotek. Information om alla program finns här.

_______________________________
Avsändare: Bibliotek Uppsala
_______________________________Fler nyheter

KULTUR —
Skönt groove väntar på Uppsala Reggae Festival 2024

UTFLYKTSMÅL —
Sommarens bakluckeloppis i Ulva

STRANDH-
HUGGET hos folkäre KNUT KNUTSON

KULTUR —
Utställningen Svampskogens hemligheter

UPPSALA FÖRR —
Historiska temavandringen ”De som drev framåt”

SJUKVÅRD —
Undernäring hos sjuka och äldre behöver uppmärksammas mer