Farida al-Abani föreslås ta över som partiledare (FI) efter Gudrun Schyman

>>

Feministiskt initiativs valberedning föreslår Farida al-Albani till partiledare bredvid Gita Nabavi. Partiet håller ordinarie kongress i Sundsvall 8 – 10 februari och fattar då beslut om ny partiledare, styrelse och förslag till EU-lista.

Det var den 28 oktober förra året som en av partiets grundare, den politiska veteranen Gudrun Schyman aviserade sitt beslut att efter elva år som partiledare lämna över till någon annan, för att istället ägna sig åt att leda F! Akademin. Valberedningen har föreslagit den trettioåriga folkhälsobildaren Farida al-Albani som innehaft rollen som socialpolitisk talesperson för partiet, inte minst under valrörelsen då hon tillhörde dess starkare röster. Om hon väljs under kongressen blir hon med stor sannolikhet parhäst till Gita Nabavi, som valdes till partiledare under kongressen i Malmö i februari förra året och som valberedningen kommer att föreslå förnyat förtroende.

Söndagen den 10 februari klockan 11 presenterar kongressen, som äger rum i Sundsvall, resultatet av val till partistyrelse och EU-listan.

– Jag ser Farida Al-Abani som en perfekt parhäst. Hon är en entusiasmerande person med en ledarstil som är inkluderande. Dessutom är hon en skarp analytiker, säger Gita Nabavi, partiledare för Feministiskt initiativ.

I sin motivering skriver valberedningen:
I Farida har partiet en entusiasmerande person som med ett inkluderande ledarskap fungerar som en enande kraft. Farida är väl grundad i Fi:s politik och ideologi och är en skarp analytiker med ett tydligt intersektionellt perspektiv. Farida är trygg i mediala sammanhang och har också gjort sig känd som skarp aktivist. Tillsammans med Gita är Farida en person som leder Fi in i framtiden.

Samtidigt som valet till riksdagen blev ett bakslag i jämförelse med stödet i valet 2014, har partiet haft stora framgångar ute i landet och finns nu i tretton kommunfullmäktige och ytterligare ett femtiotal kommunföreningar i landet.

– Om jag blir vald på kongressen vill jag ihop med partistyrelsen se en ökad kommunikation med och mellan våra många och växande medlemsgrupper, så att vi tillsammans kan bygga organisationen och politiken vi vill ha. Bildningen är också något jag skulle vilja se att vi prioriterade, vilket vi redan ser starten av genom arbetet med F!-akademin som Gudrun kommer leda. I och med att jag har min bakgrund i så många olika samhällsfrågor och organisationen ser jag stort potential att ta energi och inspiration från det starka civilsamhälle vi idag har och behöver behålla, säger Farida al-Abani*.

_____________________________________________________
Avsändare: Feministiskt initiativ
_____________________________________________________

* Fakta om Farida:
Född i kuststaden Tajura i Libyen. Kom som treåring till Sverige.
Gick Kungsholmens gymnasium, naturvetenskapliga programmet
Arbetat med folkhälsa, numera med folkbildning
Bland övriga engagemang: Fram till förra året ledamot i nätverket StreetGäris och aktiv i Pensionsrättvisa.
Fritidsintresse: Klättring
Kul att veta: Blev utsedd till Årets Eldsjäl 2017 av organisationen IOGT-NTO.

Fler nyheter

PROFESSORN:
Undernäring hos sjuka och äldre behöver uppmärksammas mer

KULTUR —
Skönt groove väntar på Uppsala Reggae Festival 2024

UTFLYKTSMÅL —
Sommarens bakluckeloppis i Ulva

STRANDH-
HUGGET hos folkäre KNUT KNUTSON

KULTUR —
Utställningen Svampskogens hemligheter

UPPSALA FÖRR —
Historiska temavandringen ”De som drev framåt”