Lokal designer skapar unika smycken till Nobelmuseet

Karin Valegård är docent och forskare i molekylärbiologi men sadlade efter 25 år om till silversmed. I samarbete med Nobelmuseet i Stockholm designar hon silversmycken som är inspirerade av nobelpriset i medicin, kemi och fysik.

– Proteiners tredimensionella struktur har alltid fascinerat mig och som forskare arbetade jag i många år med att studera proteiners form i tre dimensioner. Proteiner, DNA och små molekyler har alla en vacker form och med silvertråd formar jag dem till unika smycken, berättar Karin Valegård.

(Artikeln fortsätter nedanför bilderna)

(Foto: Valegård Design)
(Foto: Valegård Design)
(Foto: Valegård Design)

Som ett exempel berättar hon om årets omtalade pris i medicin. Det är en upptäckt som har resulterat i en framgångsrik cancerbehandling där immunförsvaret bromsas. Utifrån bromsproteinernas tre-dimensionella form designar Karin ett smycke av silvertråd som får formen av två flak med silversträngar.
Karin Valegård har sedan 2014 samarbetat med Nobelmuseet och designat smycken som förknippas med Nobelpristagarnas arbete. Smycken som gestaltar 2018 års Nobelpris finns sedan december i Nobelmuseets butik samt i andra utvalda butiker i bland annat USA och Storbritannien.

_____________________________
redaktion@luthagsnytt.se
_____________________________

Fler nyheter

RANKING | Akademiska sjukhuset ett av världens bästa sjukhus

NÄRINGSLIV • SKOLA | Möt morgondagens entreprenörer på UF-mästerskapet

KULTUR | Youssou N’Dour till UKK

FORSKNING | Nytt världsrekord för CIGS-solceller till Uppsala universitet

Vi | Anonyma stödsamtal ska få fler att våga söka hjälp

Enligt redaktören: I am nineteen going on twenty, la la …