0 0
Read Time:54 Second

Karin Valegård är docent och forskare i molekylärbiologi men sadlade efter 25 år om till silversmed. I samarbete med Nobelmuseet i Stockholm designar hon silversmycken som är inspirerade av nobelpriset i medicin, kemi och fysik.

– Proteiners tredimensionella struktur har alltid fascinerat mig och som forskare arbetade jag i många år med att studera proteiners form i tre dimensioner. Proteiner, DNA och små molekyler har alla en vacker form och med silvertråd formar jag dem till unika smycken, berättar Karin Valegård.

(Artikeln fortsätter nedanför bilderna)

(Foto: Valegård Design)
(Foto: Valegård Design)
(Foto: Valegård Design)

Som ett exempel berättar hon om årets omtalade pris i medicin. Det är en upptäckt som har resulterat i en framgångsrik cancerbehandling där immunförsvaret bromsas. Utifrån bromsproteinernas tre-dimensionella form designar Karin ett smycke av silvertråd som får formen av två flak med silversträngar.
Karin Valegård har sedan 2014 samarbetat med Nobelmuseet och designat smycken som förknippas med Nobelpristagarnas arbete. Smycken som gestaltar 2018 års Nobelpris finns sedan december i Nobelmuseets butik samt i andra utvalda butiker i bland annat USA och Storbritannien.

_____________________________
redaktion@luthagsnytt.se
_____________________________

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.