BILDSPECIAL: Från Luthagen till Leksand när färden går till Hugo Alfvéns gård i Tibble

(BILDSPECIAL / ARTIKEL / 2018-4 / HUGO ALFVÉN / TIBBLE / LEKSAND / DALARNA)
Se bildspecialen nedanför artikeln
>>            
I vintras spenderade jag tillsammans med familjen en skön helg i ett snörikt Tällberg i Dalarna. På ’schemat’ stod – vid sidan om spa, trevliga middagar och fantastiska promenader med milsvidd utsikt över sjön Siljan – ett besök på Hugo Alfvéngården i Tibble.

Väl i Tibble visade intendent Zanna Brodin oss runt i huset som byggdes med insamlade pengar, så att den nationalromantiske hemmaikonen Hugo Alfvén skulle få sitt eget boende i Dalarna – igen (han hade under en period innan ägt ett hus i Tällberg). Det där att hushålla med pengar var inte Hugos paradgren, för att uttrycka sig diplomatiskt, varför en insamling blev nödvändig. På så vis skulle han kunna återvända till sitt kära Dalarna. Pengar kom in, ett hus byggdes  … Och resultatet är underbart.

Min tanke där och då var att ”det här måste vi lyfta i något av de kommande numren av Luthagsnytt”. Hugo Alfvén utsågs ju trots allt till director musices vid vårt universitet, och blev i och med den tjänsten också den förste att flytta in på övervåningen i det då nybyggda Musicums tjänstebostad (Kyrkogårdsgatan 4). Dessutom har han lett två av Uppsalas mest meriterade körer; Allmänna Sången och OD. Så nog finns det anledningar att belysa allas vår Hugo Alfvén. Jag var bara tvungen att hitta den rätta ingången. Något som inte var för konstlat, utan snarare en lycklig konsekvens av – jag vet inte vad.

Och tiden den gick
Åter hemma i Luthagen såg vi alla en vår komma för att därefter överlämna stafettpinnen till vad som skulle komma att bli en stekhet sommar. En av dessa varma dagar besökte jag Stabby prästgård och dess brygghus med min kamera i högsta hugg. Jag fotograferar, min vana trogen, högt och lågt och vad får jag syn på i sökarfönstret? Bland ett antal urklipp från gamla tidningar, vilka alla har limmats upp för att tjäna som isolering på drängkammarens luggslitna väggar, bredvid en text om ”fred i Europa” får jag span på en skiss i en Upsala Nya Tidning (från 1945)! Bilden visar den bekanta byggnaden i Tibble utanför Leksand och rubriken förkunnar att ”Hugo Alfvéns nya hus i Dalarna är snart färdigbyggt”.
I det ögonblicket visste jag att jag hade den där spontant naturliga ingång jag sökt för att lyfta Hugo Alfvén i Luthagsnytt. Med tanke på de vinterbilder jag hade i kameran insåg jag att en Hugo Alfvénartikel skulle tajma vinternumret som hand i handske.

Alfvéngården återfinns strax utanför Leksand, i byn Tibble, och ritades av byggmästaren Nils Skoglund. Det hade Bror Hjorts hus på Norbyvägen här i Uppsala som inspiration, även om jag personligen hade svårt att se några direkta likheter. Med detta sagt är det knuttimrade, svarta och faluröda huset en pärla där det vilar vid Österdalälvens östra strand, och väl värt ett besök – alla tider på året!
Intendent Zanna Brodin är mycket kunnig och tar gärna emot intresserade. Sommarhalvåret har Alfvéngården fasta öppettider medan det under resten av året gäller att boka sitt besök i förväg.

___________________________________________
Signerat Peder Strandh | redaktion@luthagsnytt.se
___________________________________________

BILDSPECIAL >>

 

Faluröda husknutar i Leksands Tibble by.
Zanna Brolin är Alfvéngårdens intendent och därtill en utmärkt guide.
Foton med Hugo och dottern Margita Alfvén står på en byrå i huset.

Bysten av Hugo Alfvén står i vad som skulle kunna vara Luthagsnytts logotyp; valvet till Skolgatan 7.
Det rum som binder samman bostaden med Hugos arbetsrum fungerar som ett litet drivhus/orangeri med sina många ljusinsläpp.

Hugo Alfvén var in i det sista mån om sin hälsa. Det vittnar dessa romerska ringar i hans arbetsrum om.
Tillsammans med den danska konstnären och makan Marie Krøyer fick Hugo dottern Margita. Här ser vi idol-bilder av fröken Alfvén som ung, aspirerande skådespelare. Notera dessutom artikeln om det då nybyggda Musicum, nere till höger.
Hugo Alfvéns handstil kan antyda ett rappt komponerande/arrangerande.
Herr Alfvén i en avslappnad pose. Fotot taget 1927 och förevigat på en s.k. autokromsplåt. (Obs, bilden är beskuren).
Bara det bästa var gott nog åt en director musices emeritus. Här en flygel från tillverkaren Steinway & Sons.

Häfte med Evert Taubes ”Sju Sjömansvisor och Byssan Lull”. Färgrikt illustrerad av konstnären Kurt Jungstedt.
Hugo Alfvéns skrivbord i arbetsrummet i gården som bär hans namn. Fotografiet tjänstgjorde förtjänstfullt som framsidebild på UM Luthagsnytt nr 4, 2018. (Foto: Peder L.G. Strandh © 2018)

Hugo tillsammans med sin tredje och sista hustru, Anna Lund.

Hugo Alfvén hade även en stor talang för måleri.
Hugo i sin krafts dagar.

Utanför fönstret skymtar slänten ner mot Österdalälven och, på andra sidan den, Leksand.

Nog stämmer den alltid, Steinways & Sons grandpiano (flygel).

Husbondens hatt och stämgaffel ligger prydligt kvarlämnade sedan hans död 1960.
Han var en man med takt och ton.

Nygifta, Marie Krøyer och Hugo Alfvén. Här tillsammans med dottern Margita.  Fotot taget 1912.

Hugo Alfvén i samband med American Union of Swedish Singers. Fotot taget i Philadelphia (PA) i USA 1938.

Alfvéngårdens solur med Österdalälven i bakgrunden.
Alfvén kommer lastad med … Ja, vad!?
Nygifta, Hugo och Anna. Fotot är troligtvis taget i slutet av 1959. Den 8 maj året därpå dog Hugo på lasarettet i Falun. Samma rum men nästan 70 år senare ser du på nästa, den här bildspecialens sista foto.
Samma rum som på bilden innan. | Vänligen observera att denna bildspecials samtliga fotografier skyddas av upphovsrättslagen
(© 2018).

// BILDSPECIAL SLUT
___________________________________________

Fler nyheter

SAMHÄLLE | ”Vi vill alla samma sak, barnets bästa”

LAG & RÄTT | Misstänkt samband mellan sprängningar i september 2023

ÄRNA | Försvarsmakten överklagar dom i Uppsala Vatten-målet

MILJÖ | Förbud mot att elda trädgårdsavfall

PÅ VÄG | Fortsatt satsning på cykeln som transportmedel

GRAFISK DESIGN | Agnes från Uppsala blev finalist i tävling om yttrandefrihet