På gång vid Uppsala linneanska trädgårdar

(DJUR & NATUR / LINNEANSKA TRÄDGÅRDARNA / LOTTA SAETRE / BOTANISKA TRÄDGÅRDEN)
>>              
Trädgårdssäsongen går mot sitt slut. De sista av våra säsongsanställda trädgårdsarbetare slutar under november. Våra små, men inte desto mindre viktiga, medarbetare har gått i vintervila. Bland våra publika evenemang kvarstår Museidagen, några visningar, adventsfika och ytterligare en vecka med färgglada tropiska fjärilar. Just fjärilarna i Tropiska växthuset utgör den stora finalen på vårt temaår Pollinera mera. Det har varit ett fantastiskt år med ett intensivt surrande i våra parker och trädgårdar. I köksträdgård, entrérabatter, barockträdgård, pollinationsrabatt och skolträdgård har det varit fullt med blomflugor, bin och humlor.

Vad har vi då gjort mer än att odla med omtanke om våra viktiga små medarbetare? Under sportlovet och ytterligare tre evenemangsdagar har vi byggt holkar och hotell till fjärilar, humlor, blomflugor och vilda bin. Vi har haft besök av småkrypsspanarna vid två tillfällen. De har håvat vatteninsekter och flygande pollinatörer tillsammans med nyfikna barn. I samband med äppelblomspicknick och marknader har vi haft besök av insektsexperten Christina Winter som har delat med sig av sina kunskaper om solitärbin, blomflugor och myllrande trädgårdar. Titta gärna in på vårt instagramkonto, där ni hittar många av Christinas fina bilder!

Dessutom har Apotekarsocieteten hållit föredrag om honung och pollen. Våra trädgårdsmästare och botanister har pratat pollination och ekologisk odling. Vår lokala biodlare har varit med på de flesta av våra evenemangsdagar, med visningskupor och provsmakning av honung. De har också slungat honung vid några tillfällen både hos oss och på den egna gården. Naturskyddsföreningen i Uppsala och Entomologiska föreningen har också varit inblandade på ett hörn.

Och till sist, apropå bilder: Under försommaren ordnade vi en fototävling på temat Surrande parker och trädgårdar. Av drygt fyrtio fotografer valde vi ut tio som fick ställa ut sina vackra bilder på Linnés Hammarby. Besökarnas favorit var Fredrik Tegnérs trollsländebild. Den påminner en del om Floristen och fotografens konstfotografier som hängde i Linnéträdgårdens orangeri hela sommaren.

_________________________

PROGRAM:
29 oktober – 11 november Höstlovskul: Tropiska fjärilar
Vi odlar många växter med finurlig pollination. Några pollineras av fladdermöss, andra av fåglar, flugor, steklar eller fjärilar. Under två veckor fladdrar tropiska fjärilar i Victoriasalen i Tropiska växthuset. Lär dig mer om vad de äter och vilka blommor de pollinerar. 
Öppet vardagar kl. 11-16, helger kl. 12-15. Entréavgift 50 kr. Fri entré för barn under 18 år samt för anställda och studenter vid Uppsala universitet. Tropiska växthuset, Botaniska trädgården.

Lördag 3 november, kl 13.00–14.00 Träffa fjärilsexperten
Stefan Eriksson från Entomologiska föreningen kommer och berättar om fjärilarnas magiska liv. Tropiska växthuset.

Söndag 4 november, kl. 13.00–14.00 Visning i Tropiska växthuset
Följ med på visning i Uppsalas enda regnskog. Lär dig mer om tropikernas växter. Vilka växter trivs i öknens gassande sol? Vilka klarar dig i mörkret på regnskogens golv? Tropiska växthuset, Botaniska trädgården.

Söndag 11 november, kl. 12.00–16.00 Museidag i regnskogen
Museidagen firas på temat resor. Lär dig mer om botanisternas spännande upptäcktsresor och växterna de hittade. Visning 15.00. Hela dagen: vik en japansk fjäril i origami eller se prakt- och riddarfjärilar flyga i tropikerna. Fri entré till alla Uppsalas museer. Tropiska växthuset, Botaniska trädgården.

Söndag 11 november, kl. 13.00–14.00 Grattis Carl Peter Thunberg 275 år
Resenären och botanisten Carl Peter Thunberg var Carl von Linnés efterträdare som föreståndare för Botaniska trädgården. Han reste till Sydafrika, Java, Japan och Sri Lanka och blev känd som Sydafrikas botaniska fader och Japans Linné. På Museidagen (och Fars dag) skulle han ha fyllt 275 år. Föreläsning med trädgårdsintendent Jesper Kårehed, i Thunbergsalen i orangeriet, Botaniska trädgården. Ingång från valvet i norra flygeln. Fri entré.

_________________________

FÖR MER INFORMATION:
Botaniska trädgården
Parken öppen dagligen 07.00-19.00.
Orangeriet tisdag-fredag 9.00-15.00 (ej helgdagar). 
Tropiska växthuset öppet tisdag-fredag 9.00-15.00, lördag-söndag 12.00-15.00. 
Parken och orangeriet fri entré. Tropiska växthuset entréavgift 50 kr/vuxen. 
Café Victoria stängt för säsongen. Öppnar igen 1 maj.

Linnéträdgården med Linnémuseet
Stängt för säsongen. Öppnar igen 1 maj.

Linnés Hammarby
Stängt för säsongen. Öppnar igen 1 maj.
Kulturreservatet Linnés Hammarby med 1700-talslandskap och naturstigar öppet året runt. Fri entré till reservatet.
Café Sara Lisa stängt för säsongen. Öppnar igen 1 maj.

_________________________________________________________________
Signerat Lotta Saetre, Uppsala linneanska trädgårdar | redaktion@luthagsnytt.se
_________________________________________________________________


Fler nyheter

BOKTIPS:
Uppsalakusiner skriver Uppsaladeckare

LITTERATUR:
Sommarläsning enligt Uppsala bokhandel

UNDERHÅLLNING —
Årets Allsång på Skansen

BANDY —
SM-finalerna stannar i Västerås 2025 och 2026

ÄRNA | F16 —
Internationell stabsövning för Flygvapnets basförsvar

VÅRD —
”Adhd på nätet” ska göra specialistvården mer tillgänglig