INSAMLING: Många hemlösa i behov av varma kläder

(SOLIDARITET / HEMLÖSHET / INSAMLING / ÅTERWIN-WIN)
>>             
Fredagen den 12 oktober går startskottet för årets Återwin-win. Klädinsamlingen som innebär att människor i Stadsmissionens sociala verksamheter får varma kläder på kroppen, och att fler människor får möjligheten att arbetsträna. 

I år är behovet särskilt stort av varma kläder till hemlösa som besöker Stadsmissionens verksamhet Mikaelsgården.

– 
Vi har ett stort behov av varma jackor och skor! Men också av överdragsbyxor och ryggsäckar av funktionell kvalitet, säger Carola Matilainen som är föreståndare på Mikaelsgården. Många gäster som kommer till verksamheten sover eller vandrar fortfarande ute nattetid, trots att det har blivit kallare. Därför är det särskilt viktigt för människor som lever i hemlöshet att ha varma och hela kläder på kroppen.

Under insamlingsperioden 12 oktober-21 oktober uppmanas uppsalabor att skänka hela och rena kläder. Det kommer att stå insamlingsstationer ute i Gränbystadens galleria och i Forumgallerian, där Atrium Ljungbergs personal tillsammans med Stadsmissionens volontärer tar emot de skänkta kläderna. Efter behov förmedlas sedan de varma kläderna till hemlösa och utsatta människor via Uppsala Stadsmissions sociala verksamheter som Mikaelsgården och Crossroads. Andra kläder säljs i Stadsmissionens tre butiker och bara nu under själva insamlingsperioden får 23 människor arbetsträna med just Återwin-win-kampanjen. På så sätt leder insamlingen till fler arbetstillfällen i Uppsala för människor som står långt utanför arbetsmarknaden.

Förra året fick vi in 11 ton kläder under Återwin-win som sorterades och plockades ut i Stadsmissionens Gåvomottagning på Bolandsgatan 15 C. Övriga kläder och saker sorteras för försäljning i Stadsmissionens Second hand-butiker.

– Många vet inte hur stor nytta detta verkligen gör, vi har sett med egna ögon hur kläderna som lämnas in gör skillnad lokalt vilket känns bra i hjärtat! Vi hoppas nu att Uppsalaborna går hem och rensar ut i sina garderober och låter sina bortglömda kläder få ett nytt liv hos någon annan, säger Erika Wesslén, Marknadsansvarig Forumgallerian. 

— Om Återwin-wins insamling —
Bakom Återwin-win-kampanjen står fastighetsbolaget Atrium Ljungberg och stadsmissionerna i Uppsala, Stockholm och Skåne. Syftet med Återwin-win är att uppmärksamma stadsmissionernas arbete med och för människor som lever i utsatthet. Genom klädinsamlingen kan fler få möjlighet till arbetsträning, rehabilitering och praktik. Samtidigt är detta ett initiativ för cirkulär ekonomi och att motverka att kläder slängs. Återwin-win-kampanjen pågår den 12–21 oktober. Det är femte året i rad som Återwin-win genomförs och hittills har 300 ton kläder samlats.

___________________________
Avsändare Uppsala Stadsmission
___________________________

Fler nyheter

KULTUR —
Skönt groove väntar på Uppsala Reggae Festival 2024

UTFLYKTSMÅL —
Sommarens bakluckeloppis i Ulva

STRANDH-
HUGGET hos folkäre KNUT KNUTSON

KULTUR —
Utställningen Svampskogens hemligheter

UPPSALA FÖRR —
Historiska temavandringen ”De som drev framåt”

SJUKVÅRD —
Undernäring hos sjuka och äldre behöver uppmärksammas mer