Tillsammans för Världens Barn

(VÄRLDENS BARN / INSAMLING / AKTIV SOLIDARITET)
>>            
I helgen passerade vi kampanjkulmen för Radiohjälpens insamling 
Världens Barn. Över hela landet har det pågått insamlingsaktiviteter och SVT sände i fredags en fantastisk gala med artister som Magnus 
Carlsson, Sarah Klang, Jill Johnson och Silvana Imam.

Årets resultat uppgår hittills till fantastiska drygt 77 miljoner kronor. Världens Barn är Sveriges största insamling. Genom digitala insamlingsbössor, springande skolelever, konserter, secondhandförsäljning och bakning av småkakor har frivilliga i samtliga 290 kommuner engagerat sig i kampanjen. Ett engagemang som gör enorm skillnad för utsatta barn världen över.

– Radiohjälpens kampanj Världens Barn förändrar livet för hundratusentals barn. Genom den bidrar vi till ökad hälsa, skolgång och trygghet. Men den är mer än så! När tiotusentals frivilliga engagerar sig samtidigt som SVT, Sveriges Radio och Utbildningsradion lyfter insamlingen så blir det en manifestation för barns rättigheter, säger Evy Jonsson, kampanjledare för Världens Barn. Insamlingen är ett sätt att visa empati. Så många människor ger av sin tid, sitt engagemang och sina tillgångar. Det gör någonting med oss själva. Vi är med och förändrar vår värld till det bättre!

De pengar som kommer in genom kampanjen ger stöd till barn som befinner sig i akuta och svåra situationer, men förebygger även att barn alls ska hamna i utsatthet. Niclas Lindgren är ordförande för Världens Barn och direktor för PMU, en av de 14 organisationer som genomför riksinsamlingen och kanaliserar delar av de inkomna medlen.

– Vi får aldrig sluta skapa hopp om att situationen kan förändras för alla de barn som lever i utsatthet och fattigdom i världen. Det handlar om barn som växer upp i krig och konflikter, barn som saknar tillgång till hälsa och utbildning och barn som på andra sätt blir nekade sina rättigheter. Tillsammans kan vi göra en enorm skillnad, säger Niclas Lindgren.

Samtliga av Sveriges Radios P4-kanaler är aktiva i insamlingen genom inringda gåvor och sms och genom lokala aktiviteter i landet. P4-kanalerna utgör en omistlig draghjälp för den Riksinsamling som sker genom organisationer och frivilliga. Kommunkampen är ett tävlingsmoment som sporrar till mer insamling. I årets insamling är det Sorsele som åter hamnar i topp av kommunerna och Örebro som är årets mest generösa storstad.

RESULTAT I KOMMUNKAMPEN
Resultat Uppsala kommun (Kommun Insamlat per capita)
1. Älvkarleby 7,72 kr
2. Tierp 4,33 kr
3. Knivsta 2,99 kr
4. Uppsala 2,44 kr
5. Enköping 2,33 kr
6. Östhammar 2,12 kr
7. Heby 1,08 kr
8. Håbo 0,65 kr

Mest generösa kommun (Kommun Insamlat per capita)
1. Sorsele 137,57 kr
2. Arjeplog 120,34 kr
3. Öckerö 88,19 kr

Mest generösa storstad (Kommun Insamlat per capita)
1. Örebro 7,66 kr
2. Uddevalla 6,88 kr
3. Järfälla 6,49 kr

Mest generösa län (Län Insamlat per capita)
1. Gotland 14,52 kr
2. Kronoberg 7,96 kr
3. Jönköping 7,95 kr

Årets raket
Kommun Insamlat per capita i procentuell ökning
Kinda (Östergötland) 12,72 kr 960 %

Fler nyheter

KULTUR —
Skönt groove väntar på Uppsala Reggae Festival 2024

UTFLYKTSMÅL —
Sommarens bakluckeloppis i Ulva

STRANDH-
HUGGET hos folkäre KNUT KNUTSON

KULTUR —
Utställningen Svampskogens hemligheter

UPPSALA FÖRR —
Historiska temavandringen ”De som drev framåt”

SJUKVÅRD —
Undernäring hos sjuka och äldre behöver uppmärksammas mer