Äppeldagar 22-23 september på Linnés Hammarby

(ÄPPELDAGAR / LINNÉS HAMMARBY)
>>             

Den varma sommaren har gett förutsättningar för en rekordstor (och –tidig) äppelskörd. Redan under Botans dag i början av september hade vi långa köer till vår sortbestämning av sommarfrukt. Under Äppeldagarna helgen 22-23 september erbjuder vi våra besökare på Linnés Hammarby både att få sin äpplen sortbestämda och mustade. Dessutom berättar vi om trädbeskärning och ympning. För den som som vill lära sig känna igen de vanligaste äppelsorterna bjuder vi in till sortskola på Äpplets dag 25 september.

Sortbestämning med pomologen
– Sortbestämningen under Botans dag var en succé, med många intresserade besökare som ville veta namnet på sin sommarfrukt, berättar Annika Vinnersten, trädgårdsintendent vid Uppsala linneanska trädgårdar, Uppsala universitet.
För besökare som inte hade möjlighet att komma då och för dem som har frukt som mognar senare erbjuder de linneanska trädgårdarna ett nytt tillfälle under Äppeldagarna på Linnés Hammarby 22-23 september. Då får besökare gärna utmana pomolog Mattias Iwarsson som tillsammans med trädgårdens botanister sortbestämmer framför allt äpplen. För att de ska ha en rimlig chans att lyckas bör den som vill ha hjälp ta med dig fem fina äpplen per sort!

Beskärning, ympning och äppelutställning
Under Äppeldagarna kan kunskapstörstande besökare också lära sig mer om beskärning och ympning och de kan köpa med sig ett äppelträd hem. Äppelträden är ympade med sorter från Linnés Hammarby. De linneanska trädgårdarna ordnar även en utställning med de vanligaste äpplena i Mälardalen.
– Har vi tur finns det trots den varma sommaren fortfarande ett 60-tal sorter att visa upp, säger Jesper Kårehed, också han trädgårdsintendent vid Uppsala universitet. Den varma sommaren har gjort att många av de sommarfrukter som vi brukar visa upp är övermogna nu. 

Musta dina egna äpplen
Under årets Äppeldagar kommer det även att finnas ett musteri på Hammarby. I musteriet ger 10 kg äpplen 5 liter must och nästan alla äpplen kan mustas. Det räcker att plocka bort de som är mörka, svårt skadade, mögliga eller ruttna. Vi gissar att mustarna från Pomme Pomme kommer att få jobba hårt hela dagen. I år finns det verkligen ett överskott av äpplen som kan gå till mustning! För att alla som vill ska få en chans att få sina äpplen mustade kommer de bara ta emot tre stora papperskassar per kund.
För ytterligare information klicka på den här länken!

_________________________________
Avsändare: Uppsala botaniska trädgårdar
_________________________________

Fler nyheter

KULTUR —
Skönt groove väntar på Uppsala Reggae Festival 2024

UTFLYKTSMÅL —
Sommarens bakluckeloppis i Ulva

STRANDH-
HUGGET hos folkäre KNUT KNUTSON

KULTUR —
Utställningen Svampskogens hemligheter

UPPSALA FÖRR —
Historiska temavandringen ”De som drev framåt”

SJUKVÅRD —
Undernäring hos sjuka och äldre behöver uppmärksammas mer