Uppsala firar Ingmar Bergman 100 år

(KULTUR / FILM / INGMAR BERGMAN 100 ÅR / BERGMANÅRET / JUBILEUM)
>>        
”Barnet Bergman i Uppsala” blir Uppsala kommuns tema i firandet av hundraårsjubileet av Ingmar Bergman under hösten 2018. Det kommer att märkas i utställningar, dockteaterföreställningar, ljusverk med mera. Hundraårsjubileet firas världen över under hela året.

Hundraåringen Ingmar Bergman ska firas i Uppsala.

Den världsberömde filmskaparen, teaterregissören och författaren Ingmar Bergman föddes i Uppsala och tillbringade mycket tid hos sin mormor på Trädgårdsgatan. Här gick han på bio och här kikade han in i maskinrummet på Slottsbiografen.

Inspelningen av Fanny och Alexander med exteriörer från Uppsala visar hur starkt hans barndom i Uppsala påverkat honom konstnärligt. Varje år hedrar Uppsala kommun Bergman genom Ingmar Bergman Film Award, ett filmpris som delas ut i samarbete med Uppsala Internationella kortfilmfestivals internationella tävlingssektion.
– Uppsala har en unik koppling till en av Sveriges mest kända kulturpersonligheter, Ingmar Bergman. Han föddes i Uppsala den 14 juli 1918 och det är därför som vi vill lyfta fram ”Barnet Bergman” i en serie evenemang, utställningar och kulturprogram under hösten 2018, säger Sten Bernhardsson, förvaltningsdirektör kulturförvaltningen.

Destination Uppsala samlar de olika arrangörernas programpunkter med Bergmantema under en gemensam webbsida. Där finns även en flerspråkig karta, framtagen av Stiftelsen Ingmar Bergman, för nedladdning där viktiga platser med koppling till flera av regissörens stora verk har märkts ut. Destination Uppsala gör samtidigt marknadsföringsinsatser i utvalda kanaler för att locka besökare till Uppsala under hösten med anledning av Bergmanåret.

_______________________
Avsändare: Uppsala kommun
_______________________

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fler nyheter

Uppsala vidare mot att bli europeisk kulturhuvudstad 2029

STUDIE | Distansundervisning ledde till minskad vård för psykisk ohälsa

LITTERATUR | Ny bok om strömmad läsning

Sportlovsveckan på UKK

Han blir Uppsalas nya stadsarkitekt

Uppsala utsedd till Sveriges främsta idrottskommun