—( NATUR & TRÄDGÅRD / AVSÄNDARE LINNEANSKA TRÄDGÅRDARNA / LOTTA SAETRE / BOTANIK )—
>>
ETT BLOMMANDE SLUT PÅ AUGUSTI MÅNAD
Andra halvan av augusti bjuder på vacker högsommarblomning och en hel del evenemang med blommor i fokus i de linneanska trädgårdarna. torsdag, fredag och lördag den här veckan kurar vi skymning och hoppas på att få se blomman till sydlig jättenäckros slå ut. Just nu har den bara en knopp. Om den slår ut på torsdag kväll får vi även se den öppna sig under fredagen. Sin vana trogen har blomningen varit helt förutsägbar fram till för två veckor sedan. Nu när vi har planerat för kvällsöppet är den alltså mer nyckfull. Detsamma verkar gälla pitahayan, en klättrande och nattblommande kaktus. Den har blommat med sju blommor den här veckan. Varje blomma är utslagen en natt och en knopp återstår! Tur för både oss och er besökare att det finns mycket annat som också blommar i växthuset. Välkomna in och prata med trädgårdsmästare och botanister!
Helgen därpå kommer GESar och gessar att stå i fokus. GES är Glennmark, Eriksson och Strömstedt som står på scen i barockträdgården. Gessar är pussmun, narrhuva, rynkhuva, femöring, rödluva, brandfackla, solklocka, tigergap, buckelblad, korallhjärta, kardinalblomma och andra växter i familjen Gesneriaceae. Finns det någon växtfamilj med mer fantasifulla namn? Hur som helst finns det en fin samling av dessa växter i Tropiska växthuset och helgen 25-26 augusti kommer krukväxtsällskapet Gesneriasterna vara där och berätta om dem.
Även nu i helgen, på råg-, humle- och marknadsdagen på Linnés Hammarby, kan du lära dig mer om blommor – både gamla mormorsväxter och om de växter som lockar till sig pollinerande insekter. Vår trädgårdsmästare Tina Ahlström tar dig med på blomstervandring kl. 11.30 och insektsexperten Christina Winter visar solitärbin och blomflugor i trädgård och park kl. 12.30. Gå gärna in på vår hemsida för att se hela programmet (med rågskörd, humleskörd, växtfärgning och slungning av honung) och för att se vilka försäljare du hittar på marknaden.
VECKANS VÄXT:
Det vete katten om denna Nepeta lockar katter…
Nepeta yesoensis växer sig meterhög och blommar rikligt med stora blålila blommor. Hela växten har en svagt aromatisk, lite unken, doft. Arten har sitt ursprung i Japan. Släktet Nepeta omfattar runt 200 arter i Eurasien och Afrika. Mest känd bland nepetorna är nog ändå kattmynta (Nepeta cataria) som finns sällsynt vild i Sverige. Den infördes redan på medeltiden och odlas alltjämt i mångas trädgårdar. Flera arter i släktet innehåller nepetalakton som är det ämne som har en oemotståndlig effekt på runt 2/3 av alla katter.
Veckans växt hittar ni i det frodiga partiet med perenna växter i södra delen av trädgården, mitt emot den asiatiska delen av grusområdet.
___________________________________________________
Avsändare Uppsala linneanska trädgårdar via Lotta Saetre
___________________________________________________