Mycket GES hos Uppsala linneanska trädgårdar

(NATUR, PARK & TRÄDGÅRD / KULTUR / AVSÄNDARE UPPSALA LINNEANSKA TRÄDGÅRDAR)
>>             
PROGRAMÄNDRINGAR I VÄRMENS SPÅR
Med några veckor kvar till skolstart märks det att semestern är över för många Uppsalabor, så även för oss som jobbar på kontoret i de linneanska trädgårdarna. Den senaste veckans svalare väder följt av efterlängtade regnskurar och mindre efterlängtade oväder har gjort att gräsmattorna börjar återta sin gröna färg. I köksträdgården ser vi att grönsakerna äntligen börjar sträcka på sig och överallt i våra trädgårdar surrar det av humlor, blomflugor och bin.

Men den långvariga värmen och torkan har satt sina spår. Säd, humle och äpplen mognar tidigare än vanligt, vilket gör att vi måste ändra en del i vårt program. På Råg- och marknadsdagen På Linnés Hammarby brukar SLU Agrarhistoria i vanliga fall slå rågen, binda den och ställa iordning krakar för ytterligare torkning och mognad. I år infaller det evenemanget söndag 19 augusti och då kommer den mesta rågen redan att vara skördad. Ni träffar förstås agrarhistorikerna som vanligt i kulturreservatet och får möjlighet att prata med dem om historiska grödor, bondens år, torkar och årsmån. 

På grund av den varma sommaren kommer vi redan på marknadsdagen att skörda humle till ölbryggning och till lugnande sovpåsar. Besökare får gärna ta med sig hem! Det ordinarie evenemanget ”Humle, havre, korn” 1 september ställs därmed in!
Den här veckan har även Kullehusteatern tvingats ställa in sin föreställning ”Ett resande teatersällskap” i Botaniska trädgården. Nytt speldatum är satt till söndag 12 augusti kl.18, i Linnéträdgården. Väl mött där, eller till gustavianska toner på Linnés Hammarby på söndag!

>> VECKANS VÄXT
— Medicin med smak av gurka
Gurkört Borago officinalis är en medelhavsväxt som kom till Norden under medeltiden. Munkar förde den med sig som medicinalväxt. Blad och blommor är febernedsättande och har även använts anti-inflamatoriskt på sår. Gurkört kallades tidigare stofférblomma eftersom man ”plägar med des blomor utstoffera kötfat” (Linné).



Använd gärna de
dekorativa blommorna till sallader och bakverk, eller späda blad och stjälkar i sallad. Observera dock att gurkört förutom nyttigheter innehåller ämnen som i stor mängd är skadliga för levern. Ät med måtta!
Veckans växt hittar du i köksträdgården, i kryddväxtlandet, i skolträdgården och på förskoleklassernas kulle. Där växer den tillsammans med andra växter rika på nektar och lockar bland annat till sig honungsbin. Tidigare veckors växter finner du via den här länken.


>> PROGRAM

Torsdagar juni – augusti, kl. 15.00 – 18.00: Tidig kväll i tropikerna
Under sommaren håller Tropiska växthuset extra öppet på torsdagar till kl. 18. Botaniska trädgården.

Söndag 12 augusti
, kl. 17.30–19.30: Konsert hos Linné på Hammarby
Gustavianska toner framförda av Carl-Håkan Essmar och Hanna Bendz. Förköp av biljetter (200 kr inkl. lättare pausförtäring) via Sällskpaet Linnés Hammarby. Linnés Hammarby.

Söndag 12 augusti
, kl. 18.00–20.00: Ett resande teatersällskap
Kullehusteatern firar 20 år med att sätta upp August Blanches lustspel från 1848. Biljetter bokas via Visit Roslagen, Destination Uppsala eller köps på plats. Linnéträdgården. Ersätter föreställningen i Botaniska trädgården 7/8. För mer information, klicka här!

Torsdag 16 – lördag 18 augusti
, kl. 18.00 – 21.00: Kvällsmys med Victoria
Upplev skymningen i Tropiska växthuset. Se jättenäckros och pitahaya i blom. De slår ut i skymningen, men inte varje kväll. För blomningsstatus se Facebook/uppsalalinneanska. 
Botaniska trädgården.

Lördag 18 augusti och onsdag 22 augusti
, kl. 14.00–15.30: Från Olof Rudbeck till Carl Peter Thunberg
Herrar med stor betydelse för Botaniska trädgårdens utveckling. En vandring med inslag av historik, växter och resor. Samling vid grinden mot slottet, Botaniska trädgården. Pris: 100 kr. Boka via tel/SMS till 070-315 21 00. 
Arr: Magnolia – för kreativ utveckling, i samarbete med Uppsala linneanska trädgårdar.

Söndag 19 augusti
, kl. 11.00–17.00: Rågskörd med marknad
Var med vid skörden av råg och humle samt när biodlaren slungar honung. Fynda skinn, hantverk, ost, bröd och honung från lokala tillverkare på vår gemytliga marknad. Följ med på visningar av bostadshus, växterna från mormors tid, blomflugor och vilda bin. Lär dig mer om garnfärgning, historiska bröd, biodling och gå på tipspromenad. Låna 1700-talsdräkter till barnen. Linnés Hammarby — Program

Fredag 24 augusti, kl. 19.30: Konsert: GES
Trion Glenmark, Eriksson och Strömstedt (GES) som förra sommaren spelade på Öland åker i år på turné med ett underbart band, en fantasifull produktion och en låtlista som svämmar över av spelsug. Barockträdgården, Botaniska trädgården. Insläpp via slottsgrinden, Dag Hammarskjölds väg. Biljetter säljs via Nortic (ges.se). Arr: Crall Entertainment.

25-26 augusti, kl. 11.00 – 16.00 Gesneriaceae-helg i Tropiska växthuset.
Pussmun, narrhuva och rynkhuva… Krukväxtsällskapet Gesneriasterna visar upp sina växter i vinterträdgården. Botaniska trädgården.

Söndag 26 augusti
, kl. 14.00–15.00: Vandrande konsert
Kören Canorus tillsammans med guiden Marie Almquist. Ta gärna med något att sitta på. Start vid Orangeriets pelartrappa, Botaniska trädgården. 
Fler programpunkter hittar du här!

>> UTSTÄLLNINGAR
1 maj – 30 september:
Bevingad flora
Floristen Linnea Persson och fotografen Peter Ericsson visar fotokonst där växters beståndsdelar får en fantasifull fauna att växa fram. De har skapat en fantasifull insektsvärld, med skira sländor och färgglada dagfjärilar och nattflyn. Orangeriet, Linnéträdgården.

19 maj – 30 september:
En samling blir till
Svenska Linnésällskapets sommarutställning handlar i år om hur föremålen i museet har samlats in från Linnés släkt. Linnémuseet.

14 juli – 30 september:
Surrande parker och trädgårdar
Tio fotografer som har deltagit i de linneanska trädgårdarnas fototävling på temat ”pollinera mera” representeras med tre bilder var i sensommarens fina fotoutställning på Linnés Hammarby. Under utställningstiden kan besökarna rösta på sin favoritbild. Östra flygeln, Linnés Hammarby.

Läs mer om utställningarna här!

_________________________________________________
Avsändare/Signerat: Lotta Saetre för Linneanska trädgårdarna
_________________________________________________

Fler nyheter

BILDSPECIAL: Stabbydagen 2024

UPPSALA SYD —
Gottsunda och Valsätra utvecklas med 30 nya småhus

F&V —
Koslem kan hjälpa diskbråckspatienter efter operation

F&V —
Träd reagerar olika på väder och torka

REGION UPPSALA —
Blir först i landet med kampanj för psykisk hälsa

UPPSALA KOMMUN —
Fokus på ökad trygghet för äldre i hemmet