Staten ger 900 miljoner för bygge av spårväg över Ultunalänken

(KOMMUNIKATIONER / ULTUNALÄNKEN / SPÅRVÄG / UPPSALA SYD)
>>          
Regeringen kommer att medfinansiera nybyggnationen av spårvägen Ultunalänken mellan Bergsbrunna och Gottsunda centrum med 900 miljoner kronor. Beslutet är en del i Uppsalapaketet som bland annat innebär en satsning på fyra järnvägsspår mot Stockholm och en hållbar utbyggnad av Uppsala.

Uppsala kommun har tecknat ett avtal med staten som handlar om ett investeringspaket i miljardklassen för transportinfrastruktur och bostäder. I avtalet ingår bland annat en utbyggnad av ytterligare två järnvägsspår mellan Uppsala och Stockholm, en ny tågstation vid Bergsbrunna och en ny kollektivtrafiklösning som är robust och har hög kapacitet. Som motprestation åtar sig Uppsala kommun att säkerställa att det byggs 33 000 nya bostäder i de södra stadsdelarna, utmed spårvägen Ultunalänken. 

Beslutet om medfinansieringen på 900 miljoner kronor fattades under dagens regeringssammanträde.

 – Nu har ett mycket viktigt och roligt beslut för Uppsalas utveckling fattats av regeringen. 900 miljoner i medfinansiering av spårväg ger oss möjlighet att bygga hållbara stadsdelar med många bostäder och arbetsplatser kopplade till den nya järnvägsstationen i Bergsbrunna och i södra staden, säger Maria Gardfjell, kommunalråd (MP). 

Uppsala har vuxit mycket under de senaste åren men det saknas fortfarande bostäder för att möta behovet.

– Det här är ett oerhört viktigt besked för vår kommun. Om vi på riktigt vill bygga bort bostadsbristen, skapa fler jobb i Uppsala och lösa trafikproblemen krävs stora investeringar i infrastruktur. Jag tror att Uppsala fungerar som bäst när vardagen fungerar för alla Uppsalabor. Det är vad jag jobbar för och nu har vi staten med oss i det arbetet, säger Erik Pelling (S), kommunalråd.

För att möta en växande stad med många fler invånare behöver Uppsala vara fysiskt och socialt sammanhållet och uppbyggt kring noder och stråk med närhet till såväl daglig service som till en stor arbetsmarknad. Det behövs även en effektiv kollektivtrafik med hög kapacitet vilket är anledningen till att det planeras för spårväg mellan Bergsbrunna, över Fyrisån till Ultuna och Gottsunda, och sedan vidare mot Uppsala resecentrum.

Enligt överenskommelsen med staten ska Ultunalänken vara klar 2029 när den nya järnvägsstationen i Bergsbrunna invigs. Byggnationen planeras att påbörjas 2024 och kommer att planläggas så att den på minsta möjliga sätt stör trafiken och stadens invånare.

_______________________
Avsändare Uppsala kommun
_______________________

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fler nyheter

Uppsala vidare mot att bli europeisk kulturhuvudstad 2029

STUDIE | Distansundervisning ledde till minskad vård för psykisk ohälsa

LITTERATUR | Ny bok om strömmad läsning

Sportlovsveckan på UKK

Han blir Uppsalas nya stadsarkitekt

Uppsala utsedd till Sveriges främsta idrottskommun