Barnrättsexpert portad vid seminarier i Almedalen – för ung

(AVSÄNDARE FEMINISTISKT INITIATIV / POLITIK / SVERIGE)        
>>           
Nora Axelsson Håkanson,17, är barnrättspolitisk talesperson för Feministiskt initiativ. Nästa vecka åker hon till Almedalen och har blivit inbjuden till flera event kring barnrätt. Men hon kommer inte att släppas in.
– Nästan överallt serveras alkohol och då måste en vara 18 för att delta, oavsett om en tänkt att dricka eller ej, säger Nora Axelsson Håkanson.

Det var redan vid årsskiftet 2016/2017 som Nora Axelsson Håkanson bestämde sig för att åka till Almedalen. Hon brinner för barnrätt och såg Almedals-veckan som en bra möjlighet att både dela med sig av sina kunskaper i olika paneler och att knyta kontakter för framtiden. Men att vara barnrättsexpert och inte fyllda 18 visade sig vara ett problem.

– Jag vet inte hur många events som jag behövt tackat nej till eller som tackat nej till mig med argumentet ”du måste ha fyllt 18”, säger Nora Axelsson Håkanson. Det känns värdelöst att alkoholnormen är så stark att den går före att bjuda in de paneldeltagarare en vill ha, Speciellt när det gäller barnrätt blir det ju faktiskt absurt – jag är Fi:s talesperson i barnrättsfrågor, men jag får inte uttala mig, för att jag inte fyllt 18 och fortfarande räknas som barn.

Feministiskt initiativ är unika med att ha en barnrättspolitisk talesperson som själv är barn. 
– När vuxna som är lika gamla som mina föräldrar är ansvariga för barnrättspolitiken kan jag tycka att poängen försvinner lite, säger Nora Axelsson Håkanson.

Men i år kommer Nora Axelsson Håkanson att kunna delta vid arrangemang i Almedalen. Hon fyller nämligen 18 år i morgon, torsdag.

Grattis Nora! Hur känns det?
– Tack, det känns bra. Men jag tycker verkligen att det är värdelöst att inte alla kan delta i demokratin och politiken på lika villkor. Det har varit så väldigt ofta för mig att jag blivit utestängd från olika politiska sammanhang på grund av min ålder, och jag fortsätter kämpa för att barn ska ha en självklar plats i politiken.

Detta är några frågor som Feministiskt Initiativ driver inom området barnrätt:

  • rösträtt från16 år
  • barnperspektivet inom flyktingpolitiken – barnets individuella skyddsbehov ska prövas
  • all personal inom det offentliga ska få fortbildning i barnrättsfrågor och barnperspektiv

Feministiskt initiativ är en demokratirörelse. Vår ideologiska utgångspunkt är den antirasistiska feminismen. Med kärleken som drivkraft vill vi skapa ett jämställt samhälle där alla människor har samma rättigheter och möjligheter inom livets alla områden. Tillsammans vidgar vi demokratin med en genomgripande och sammanhängande politik mot alla former av diskriminering.

__________________________
Avsändare: Feministiskt initiativ
__________________________

Fler nyheter

LAG & RÄTT | Misstänkt samband mellan sprängningar i september 2023

ÄRNA | Försvarsmakten överklagar dom i Uppsala Vatten-målet

MILJÖ | Förbud mot att elda trädgårdsavfall

PÅ VÄG | Fortsatt satsning på cykeln som transportmedel

GRAFISK DESIGN | Agnes från Uppsala blev finalist i tävling om yttrandefrihet

SVERIGE | Mer barn- och ungdomsidrott än innan pandemin