Midsommarbrev från Uppsala linneanska trädgårdar

(UPPSALA LINNEANSKA TRÄDGÅRDAR / VECKOBREV / UPPSALA UNIVERSITET)        
>>     
Midsommar, tusen rosor och teater  
Det stundar midsommarhelg och vi i de linneanska trädgårdarna liksom många andra tar lite extra ledigt. Orangeriet i Botaniska trädgården kommer att vara stängt fredag-söndag, medan Tropiska växthuset, Linnéträdgården och Linnés Hammarby är stängda midsommarafton men öppna som vanlig resten av helgen. Däremot är Café Victoria i Botaniska trädgården stängt på midsommardagen. 

Under juli bjuder trädgårdarna sedan på flera visningar, teaterföreställningar och andra evenemang. Först ut är Tusen trädgårdar*, hela Sveriges trädgårdsdag, då många privata trädgårdar slår upp grindarna för besökare. Hos oss kan du som vanligt följa med på visningar på Linnés Hammarby samt i Linnéträdgården och Botaniska trädgården. Vi får dessutom besök av rosexperten Gunilla Uhlin Friberg som visar historiska rosor i barockträdgården. Försommaren har varit varm och torr vilket gör att rosblomningen är mycket tidigare än vanligt. Det verkar dock som om vi får typiskt midsommarväder i Uppsala de närmaste dagarna (13° C och regn), så förhoppningsvis har vi fortfarande fin blomning 1 juli.

För dig som är kulturellt intresserad kommer Kullehusteatern till Uppsala tre gånger under sin sommarturné: 3 juli och 7 augusti till Botaniska trädgården samt 17 juli till Linnéträdgården. Kullehusteatern firar 20-års jubileum i år genom att sätta upp ”Ett resande teatersällskap”, av August Blanche, som i deras version utspelar sig i Roslagen och Stockholms skärgård.

Veckans växt
Längs med trädstigen i södra delen av barockträdgården står ett antal lindar, däribland veckans växt bohuslind Tilia platyphyllos. Just nu blommar den, har unga frukter och producerar enorma mänger honungsdagg (bladlusbajs).

Till skillnad från skogslind Tilia cordata har bohuslinden vita hårtofsar i stället för bruna i bladnervernas förgreningar på de hjärtformade bladens undersida.

Parklind Tilia x europaea är vanlig i alléer och som stadsträd. Det är en hybrid mellan de ovannämnda arterna och ser ut som ett mellanting dem emellan. 
På fotot syns små horn på bladen. Det är ett kvalster (Eriophyes tiliae) som ”lurar” växten att producera utmärkta barnkammmare där nya kvalster kan kläckas.

_____________________________________________
Signerat Lotta Saetre för Uppsala linneanska trädgårdar
___________________________________________________

Fler nyheter

SVERIGE | Vårdförbundet varslar om övertidsblockad

F&V | Psykisk ohälsa kan öka risken för unga att begå brott

PSYKOLOGI | Alternativ behandling testas vid depression hos unga

KROPPEN | Luktsinnet styrs av hjärnans förväntningar

KLIMAT | Fem tips till politiker för att lyckas med sin klimatpolitik

F&V | Alarmerande låg kunskap om ekonomi bland dagens unga