Nytt lärcentrum i Gottsunda ska erbjuda vuxenutbildning

(LÄRCENTRUM / GOTTSUNDA / UPPSALA KOMMUN / VUXENUTBILDNING)
>>         

Gottsunda centrum | Foto: Göran Ekeberg


Uppsala kommun ska öppna Lärcentrum i Gottsunda. Här kan invånare fortbilda sig, få behörighet till högre studier och utbilda sig inom bristyrken. Vuxenutbildningen bidrar till minskad arbetslöshet och ökad integration.

På Lärcentrum Gottsunda kommer det att finnas möjlighet att studera på någon av vuxenutbildningens kurser, främst genom lärarledd undervisning. Det blir även mer flexibel undervisning där eleverna kan studera på egen hand i olika lärmiljöer. Ambitionen är att öppna redan i januari 2019.

– Vi ska pressa ned arbetslösheten och snabba på integrationen. Uppsalas växande företag och välfärd är i stort behov av arbetskraft med rätt kompetens. Samtidigt har vi många arbetslösa i Gottsunda som vill jobba men saknar den utbildning som behövs. Med satsningen på Lärcentrum Gottsunda kommer rätt jobbinsatser att finnas på rätt plats. Det blir ett lyft både för stadsdelen och för hela Uppsala, säger Ulrik Wärnsberg (S), ordförande i arbetsmarknadsnämnden.

Omkring 250 personer ryms i de nya moderna lokalerna, belägna högst upp i Gottsunda Centrum. Flera kan dock besöka Lärcentrum Gottsunda dagligen, då det ska hålla öppet både på dag- och kvällstid.

– Jag är väldigt glad att Lärcentrum nu etableras i Gottsunda Centrum. Jag tror att verksamheten passar mycket bra i den miljö som redan finns i Gottsunda Centrum med butiker, restauranger, kulturhus och service av olika slag, säger Bedo Kaplan (S), styrelseordförande i Uppsala Kommuns Fastighets AB.

De nya lokalerna i Gottsunda ska innehålla många olika delar. Där kan besökarna möta lärare, studie- och yrkesvägledare, jobbcoacher, handläggare på arbetsförmedlingen och Försäkringskassans personal. I den öppna delen av Lärcentrum kan elever studera på egen hand, få lärarledd undervisning, arbeta med grupparbeten och göra tentamensprov.

I vuxenutbildningens lokaler erbjuds olika kurser på dag- och kvällstid. Flexibla arbetsplatser för kommunanställda finns också. Dessutom rymmer lokalerna konferensrum som går att hyra. En rektor som också är platschef för Lärcentrum Gottsunda ska tillsättas.

Uppsala kommun presenterade i början av 2018 en handlingsplan för hur området Gottsunda/Valsätra ska bli en tryggare plats. Vuxenutbildning är en av punkterna. Några andra exempel är att femtio personer boende i Gottsunda/Valsätra har fått jobb via extratjänster, kommunala ordningsvakter har satts in och kommunens satsning på sommarjobb riktar sig i år särskilt till ungdomar som bor i Gottsunda/Valsätra.

_______________________
Avsändare Uppsala kommun
_______________________

Fler nyheter

KULTUR —
Skönt groove väntar på Uppsala Reggae Festival 2024

UTFLYKTSMÅL —
Sommarens bakluckeloppis i Ulva

STRANDH-
HUGGET hos folkäre KNUT KNUTSON

KULTUR —
Utställningen Svampskogens hemligheter

UPPSALA FÖRR —
Historiska temavandringen ”De som drev framåt”

SJUKVÅRD —
Undernäring hos sjuka och äldre behöver uppmärksammas mer