Tre vinnare tar emot omsorgspris

(SAMHÄLLE / OMSORG / UA KOMMUN / PRIS)
>>            
Jessica Thunander, Pia-Maria Öqvist och Ulf Wennström är alla vinnare när Uppsala kommun för första gången delar ut omsorgspris. De vann för att de i sitt dagliga arbete höjer livskvaliteten för andra. Den 11 juni tar de emot priset som består av 10 000 kronor vardera.
 

För första gången delar Uppsala kommun i år ut omsorgspris. De tre vinnarna uppmärksammas på kommunfullmäktiges sammanträde 11 juni 13.15 på Uppsala Konsert & Kongress, UKK. Då får de också priset som består av 10 000 kronor vardera. 

Jessica ThunanderPia-Maria Öqvist och Ulf Wennström vann för att de bidrar till jämställdhet, god livskvalitet, delaktighet, innovationer och nytänkande på sina arbetsplatser på äldre-, omsorgs- och socialförvaltningen.

– Jag är glad och stolt över att för första gången få dela ut omsorgspris för att uppmärksamma medarbetare som utför ett fantastiskt arbete inom äldrevården, omsorgen och socialtjänsten. Jessica Thunander, Pia-Maria Öqvist och Ulf Wennström gör skillnad varje dag för de personer som de möter i sitt arbete, säger Ilona Szatmari Waldau (V), kommunalråd med ansvar för jämställdhet och sociala frågor.

Priserna delas ut av omsorgsnämnden, socialnämnden och äldrenämnden. 

Vinnaren Jessica Thunander är undersköterska och arbetar inom äldreförvaltningen som aktivitetsinspiratör vid Karl-Johansgårdens vård- och omsorgsboende. Juryns motivering:
”Jessica sätter de gamlas trivsel och upplevelser i fokus. Med stort engagemang skapar Jessica livskvalitet för de äldre genom att inspireras av andra och se möjligheter. Jessica är drivande i att ordna inkluderande aktiviteter som passar för alla. Som att beställa pizza på pizzans dag, baka en kaka, trycka ner frön i jorden, besöka en tatueringsstudio och ordna semester med strandparty och paraplydrinkar när resten av samhället tar semester. Och när de boende inte kan ta sig till en aktivitet får aktiviteten komma till dem. Hon ser också till att de boende hänger med i det senaste, ett exempel på det är när de fick testa VR-glasögon. Jessica har ett mod att våga tänka utanför boxen, våga prova nya saker och våga misslyckas. Det är en styrka!”

Vinnaren Pia-Maria Öqvist arbetar inom omsorgsförvaltningen som avlösare i en familj som har en dotter med en funktionsnedsättning. Nomineringen är juryns motivering:
I januari 2006 lämnar jag en liten, helvild och snuvig tjej till en ung och glad gymnasist. Pålitliga, positiva och fantastiskt fina Pia! Vår avlösare som följt Alma genom alla dessa år. Tålamod och total närvaro, lekfull och klok. Kommer alltid som vi bestämt. Du har genom leken hjälpt Alma till att utvecklas till den 15-åring hon är idag. Du har gett mig tid att ta en promenad, vara med storasyster eller bara pyssla runt lite hemma samtidigt som jag hör era glada röster. Så värdefull för vår lilla familj. Pia – du gör skillnad och vi hade inte varit där vi är idag utan dig! 
Du har så följsamt varit med i Almas utveckling. Lärde dig tecken då för längesedan. Sett henne klättra högst upp i klätterställningar och argt kasta trehjulingen på vägen. Här snackar vi tålamod! Hört Alma säga de första orden och ständigt uppmuntrat till kommunikation. Många Bamsetidningar har ni läst tillsammans. 
Pia, du är så proffsig och om du möjligen har en dålig dag så har du aldrig haft den på jobbet. Du förmedlar verkligen känslan att du kommer varje vecka för att det är roligt att vara med Alma!
Varma hälsningar från Lotta, Almas mamma”
 

Vinnaren Ulf Wennström är socionom och arbetar inom socialförvaltningen på Uppsala ungdomsjour. Juryns motivering:
”Ulf är en mycket erfaren socialarbetare som med stort hjärta och mycket engagemang för ungdomar och deras livsvillkor har arbetat för att hjälpa på ett outtröttligt sätt. Allt från att ordna ett samverkansmöte med Uppsala ungdomsjour till att möta upp enskilda ungdomar. För många av dessa ungdomar blir han den första vuxna som de kan lita på och anförtro sig åt.  

Ulf är inkännande, ärlig och lovar ingenting som han inte vet att han kan hålla. Ulf har också modet att ställa de svåra men viktiga frågorna om ungdomarnas utsatthet med värme och förståelse. För många ungdomar blir Ulf den första som de vågar berätta för om övergrepp, våld och bristande omsorg. Som Ulf skulle säga ’Som socialarbetare har vi en skyldighet att ställa frågan; Har någon gjort något mot dig? Vi kan inte vänta på att ungdomen ska berätta, utan att få frågan!” 

Fakta om omsorgspriset:
Omsorgspriset delas ut av omsorgsnämnden, socialnämnden och äldrenämnden i Uppsala kommun. Varje nämnd delar ut ett pris var. Priset är på 10 000 kronor. Kriterierna är att vinnaren ska jobba för jämställdhet, bidra till en god livskvalitet, verka för delaktighet och bidra till innovationer och nytänkande på arbetsplatsen. Alla som ville kunde under våren nominera någon som de tyckte hade gjort skillnad för dem själva eller för någon de älskar. De tre nämnderna har varsin jury som består av nämndens presidium och fackliga representanter.

Läs mer om omsorgspriset: www.uppsala.se/omsorgspris

Kommunfullmäktiges sammanträde är öppet för media och allmänhet.

_______________________
Avsändare Uppsala kommun
_______________________

Fler nyheter

LAG & RÄTT | Misstänkt samband mellan sprängningar i september 2023

ÄRNA | Försvarsmakten överklagar dom i Uppsala Vatten-målet

MILJÖ | Förbud mot att elda trädgårdsavfall

PÅ VÄG | Fortsatt satsning på cykeln som transportmedel

GRAFISK DESIGN | Agnes från Uppsala blev finalist i tävling om yttrandefrihet

SVERIGE | Mer barn- och ungdomsidrott än innan pandemin