Uppsala linneanska trädgårdar

(VECKOBREV / PARKER / UPPSALA LINNEANSKA TRÄDGÅRDAR / POLLENERING)           
>>          

(Foto: Uppsalamagasinet Luthagsnytt © 2018)

Det är bråda tider nu. Vi befinner oss mitt i Carl von Linnés födelsedagsvecka och imorgon börjar Pollinationsveckan. Den största publikdragaren under den här perioden är utan tvekan Linnés trädgårdsfest. Imorgon tisdag väntar vi oss mer än 6000 besökare till Linnéträdgården och ännu fler till växtmarknaden i kvarteret ner mot ån.

Största publikdragaren i år är Knut Knutsson från Antikrundan. Vi har även laddat på med mängder av familjeaktiviteter, som Pollenkollen, Hur blir ett frö till, Expedition Linné, holkverkstad och tecknarskola. Och på marknaden finn både mathantverk, keramik, smycken och rara växter. I år är Järpemos pioner tillbaka på växtmarknaden – det ska bli spännande att se vad den nya ägaren har med sig!

När vi är klar med födelsedagar och pollinationsvecka är det hög tid att börja med utplanteringarna av sommarblommor och grönsaker. I det annuella kvarteret och paradrabatten i Linnéträdgården ska tusentals plantor i jorden. Du vet väl att du kan vara med? Boka in dig på Plantera hos Linné 4 juni för ett exklusivt tillfälle att odla tillsammans med vår trädgårdsmästare. 

Det kommer förstås att planteras en hel del i köksträdgården i Botaniska trädgården också de närmaste veckorna. Dessutom får vi besök av 20 förskolegrupper och –klasser som ska hjälpa oss att plantera nektarrika sommarblomor i vår nya rabatt nedanför tropiska växthuset. Trädgårdarnas bästa tid – och mest hektiska tid – är nu!

Mitt i planteringsperioden firar Uppsala Museinatt. Då händer det en hel del oväntat på museerna i stan. I Tropiska växthuset kommer det att bli pop-up-dans och körsång, i Linnémuseet specialvisningar och sagor för barn och vuxna. Kika in på uppsalasmuseer.se för att se vad som händer mer!
P.S. Missa inte picknicken i äppellunden på Hammarby på söndag. Se nedan.

________________

*** PROGRAM:
Lördag 19 maj, kl. 11.00–17.00 Linnés trädgårdsfest
Fira Linné med marknad, föredrag och 1700-talsfest! Fynda mat och hantverk bland frasande kjolar och blänkande skospännen. Gå på upptäcktsfärd bland ståndare och pistiller och lär dig mer om bin och andra pollinatörer. Hitta rara växter på trädgårdsmarknaden. Lyssna på föredrag av antikvitetsexpert Knut Knutsson och var med på invigningen av årets Linnésommar. Träffa forskare från Uppsala universitet och titta på Evolutionsmuseets samlingar. Sällskapet Gustafs skål, dansgrupperna Branicula och Grevinnan Brahe samt musikerna The Dancing Masters, Bellman och Ulla Winblad bjuder på danser, dräktvisningar och musik från 1700-talet. Familjeaktiviteter och fri entré hela dagen. Linnéträdgården och Årummet.

Söndag 20 maj, Pelle Svanslös cykeldag
Varmt välkomna till Pelle Svanslös cykeldag! En cykeldag full av spännande familjeaktiviteter. Varm korv och saft till alla barn som genomför Pelles trafikstig. Fri entré! Barockträdgården, Botaniska trädgården 

Söndag 20 maj, kl. 13.00–15.00, Visning och picknick i äppellunden
Vår botanist tar tillsammans med insektsexperten Christina Winter med er ut i äppellunden för att njuta av äppelblommor. Vi pratar om fruktsättning, pollination och pollinatörer. Ta med dig egen picknick eller boka en korg via Café Sara Lisa. Linnés Hammarby

Onsdag 23 maj, kl. 09.00–16.00 Vår mat en bi-sak
Linnés födelsedag firas den 23 maj i Linnéträdgården. I år bjuder vi in till en surrande fest med fokus på pollination. Under två timmar får klassen lära sig mer om honungsbin, hur pollination går till och om pollinatörernas roll för vår livsmedelsförsörjning. Linnéträdgården.
Obligatorisk föranmälan.

Onsdag 23 maj, kl. 18.00–20.00 Bin, honung och pollen
Fira Carl von Linnés födelsedag med föredrag av Apotekarsocieteten och med Linnéträdgårdens lokala biodlare! Linnéträdgården.

Söndag 27 maj, kl. 11.00–13.00 Bin och andra pollinatörer
Vilka är luftens hjältar som flyger omkring och pollinerar? Följ med Småkrypsspanarna på upptäcktsfärd i parken. För barn 5-15 år. Linnés Hammarby

29 maj – 1 juni Plantering av sommarblommor
Uppsalas förskolebarn planterar sommarblommor för en surrande trädgård. Botaniska trädgården. Fullbokat!

Onsdag 30 maj, kl. 12.30–13.30 Planteringsdags 
Följ med trädgårdsmästaren på visning i vardagen. Linnéträdgården.

Torsdag 31 maj, kl. 18.30 Kören Cikadas vårkonsert
Orangeriet, Botaniska trädgården. 

Lördag 2 juni, kl. 20.00 Museinatt hos Linné
Upplev Linnés trädgård i försommarkvällen. Följ med historiker, konstvetare och botanister på visningar i Linnés hem och trädgård, kl. 20.30, 21.30 och 22.30. Linnéträdgården och Linnémuseet. 
Obligatorisk föranmälan till visningarna.

Lördag 2 juni, kl. 20.00 Museinatt i tropikerna
”Ana Imraa; Alive in the garden” bjuder in dig till en värld fyllt av överraskningar. Upplev naturens exotiska djur och växter i glittrande dräkter där japanska påfåglar, fjärilar, ormar och vallmoblommor flätas samman i en färgsprakande dansvirvel.  
Lyssna på skönsång med Smålands nations damkör Linnéa. 
Vi tjuvstartar Museinatten med visor av Bellman, framförda av KnivstaSune, kl. 14-16. Tropiska växthuset, Botaniska trädgården.

Söndag 3 juni, kl. 15.00 och 18.00 Frida Björks Kammarkör med Margareta Bengtson – Med lyrik klädd i ny skrud.

Frida Björks Kammarkör firar 10 år och bjuder in till två stämningsfulla vårkonserter tillsammans med Margareta Bengtson, sopran och harpist. Vårsånger, lyrik och jazz. Kl. 15.00 och kl. 18.00.
Biljetter säljs via Billetto.se eller på plats. Orangeriet, Botaniska trädgården.

Måndag 4 juni, kl. 09.30–11.30 Plantera med trädgårdsmästaren
Följ med trädgårdsmästarna i deras dagliga arbete. Hjälp dem med planteringen av paradrabatten i Linnés trädgård. Linnéträdgården.
Obligatorisk föranmälan.

_________________________

*** UTSTÄLLNINGAR
1 maj – 30 september Bevingad flora

Floristen Linnea Persson och fotografen Peter Ericsson visar fotokonst där växters beståndsdelar får en fantasifull fauna att växa fram. De har skapat en fantasifull insektsvärld, med skira sländor och färgglada dagfjärilar och nattflyn. Orangeriet, Linnéträdgården.

10 maj – 8 juli Linnés resor och Brusewitz
Gunnar Brusewitz reste under 50- och 60-talen i Linnés fotspår. Med material från resorna illustrerade han nytryck av Carl von Linnés landskapsresor. Se reproduktioner av hans stilsäkra bilder. Östra flygeln, Linnés Hammarby.

19 maj– 30 september En samling blir till
Svenska Linnésällskapets sommarutställning handlar i år om hur föremålen i museet har samlats in från Linnés släkt. Linnémuseet.

________________________

*** ÖPPETTIDER:
Botaniska trädgården
Parken öppen dagligen 07.00-21.00.
Orangeriet tisdag-fredag 9.00-15.00 (ej helgdagar). Stängt 10-13 maj.
Tropiska växthuset öppet tis-fre 9.00-15.00, lör-sön 12.00-15.00. Från juni tisdag-fredag 9.00-15.00 (torsdagar till 18.00), lördag-söndag 11.00-16.00.
Parken och orangeriet fri entré. Tropiska växthuset entréavgift 50 kr/vuxen. 
Café Victoria dagligen 11-17.
Orangeriet går att boka för middagar och andra fester maj-september info@cajsas-kok.se

Linnéträdgården med Linnémuseet
Tisdag-söndag 11.00-17.00. Från juni måndag-söndag 11.00-17.00. 
Linnémuseet öppet för bokade grupper året runt (bokning@botan.uu.se).
Orangeriet går att boka för middagar och andra fester året runt.

Linnés Hammarby
Tisdag-söndag 11.00-17.00.
Kulturreservatet Linnés Hammarby med 1700-talslandskap och naturstigar öppet året runt. Fri entré till reservatet.
Café Sara Lisa öppet fredag 11.00-15.00 (endast fika) samt lördag-söndag 11.00-17.00. Från juni tisdag-söndag 11.00-17.00.

Signerat Uppsala linneanska trädgårdar genom Lotta Saetre
_____________________

Fler nyheter

F&V —
App lindrar psykiska symptom hos föräldrar som mist ett barn

REGION UPPSALA —
Ekonomiska satsningar i länet

LÄSNING —
Bibliotek Uppsala får
920 000 kronor för att få fler unga att läsa

UPPSALA KOMMUN —
Invånarna har sagt sitt – lokala satsningar i Medborgarbudgeten

MUSIK / LIVE —
Veronica Maggio inviger Studenternas IP som konsertarena

UPPSALA VATTEN —
Nytt miljötillstånd för biogasanläggning