UPDATE: Uppsala linneanska trädgårdar

(VECKOBREV / UPPSALA LINNEANSKA TRÄDGÅRDAR / LOTTA SAETRE)
>>                    
Perioden 19–27 maj uppmärksammar närverken Svenska bin och Swedish Society of Public Parks and Gardens Pollinationsveckan. Det blir också startskottet för kampanjen Surrande parker och trädgårdar – ni har hört om det förut! Under veckan, där bland annat World Bee Day och Internationella dagen för biologisk mångfald ingår bjuder många av Sveriges publika parker på surrande evenemang. 

I de linneanska trädgårdarna blir det full aktivitet denna vecka. Vi startar förstår med Linnés trädgårdsfest 19 maj, med programpunkter som Pollen kollen, Bygge av insektshotell, Teckna humor och bin och Hur blir ett frö till?. 

Dagen därpå är ni välkomna på insekts- och äppelblomsvandring med picknick i äppellunden på Linnés Hammarby. Insektexperten Christina Winter, aktuell med boken Trädgårdsmyller, och vår botanist Annika Vinnersten tar med er ut om pratar blommor, pollen, polinatörer ch fruktsättning.

Vi nöjer oss inte där! Onsdag 23 maj gästar vår lokala biodlare och Apotekarsocieteten Linnéträdgården med föredrag på temat bin, pollen och honung. Hjälper honung mot hosta? Gör pollen egentligen någon nytta? Träffa biodlare och smaka på honung. Lär dig om hur biprodukter och pollen används i läkemedel och en möjlig förklaring till varför vissa pollenallergiker ibland inte heller tål äpplen och nötter! 

Vi avslutar Pollinationsveckan med Småkrypsspanarna som kommer på besök till Linnés Hammarby och lär sig mer om parkens flygande medarbetare.

Kolla in swedishgardens.se om ni vill på tips på evenemang i övriga Sverige! Varmt välkomna!

P.S.
Söndagen den 13 maj öppnar vår utställning med reproduktioner av Gunnar Brusewitz illustrationer från Linnés landskapsresor på Linnés Hammarby.

*** PROGRAM ***

Söndag 13 maj, kl. 11.00–17.00 Hammarbydagen

Möt våren hos familjen Linné. Följ med på visningar av sippor, vårlök, mossor, lavar och bikupor. Vandra längs kulturstigen. Bygg bibatterier och smaka honung. Gå på tipspromenad och lär dig mer om våra viktiga pollinatörer. Linnés Hammarby. 
För fullständigt program se vår hemsida.

Onsdag 16 maj, kl. 18.30–20.00 Hagströmska gymnasiets modevisning
Eleverna visar årets trender, hållbart mode och egna klädkollektioner. Insläpp från 18.00. Orangeriet Linneanum, Botaniska trädgården.

Lördag 19 maj, kl. 11.00–17.00 Linnés trädgårdsfest
Fira Linné med marknad, föredrag och 1700-talsfest! Fynda mat och hantverk bland frasande kjolar och blänkande skospännen. Gå på upptäcktsfärd bland ståndare och pistiller och lär dig mer om bin och andra pollinatörer. Hitta rara växter på trädgårdsmarknaden. Lyssna på föredrag av antikvitetsexpert Knut Knutsson och var med på invigningen av årets Linnésommar. Träffa forskare från Uppsala universitet och titta på Evolutionsmuseets samlingar. Sällskapet Gustafs skål, dansgrupperna Branicula och Grevinnan Brahe samt musikerna The Dancing Masters, Bellman och Ulla Winblad bjuder på danser, dräktvisningar och musik från 1700-talet. Familjeaktiviteter och fri entré hela dagen. Linnéträdgården och Årummet.

Söndag 20 maj, Pelle Svanslös cykeldag
Varmt välkomna till Pelle Svanslös cykeldag! En cykeldag full av spännande familjeaktiviteter. Varm korv och saft till alla barn som genomför Pelles trafikstig. Fri entré! Barockträdgården, Botaniska trädgården 

Söndag 20 maj, kl. 13.00–15.00, Visning och picknick i äppellunden
Vår botanist tar tillsammans med insektsexperten Christina Winter med er ut i äppellunden för att njuta av äppelblommor. Vi pratar om fruktsättning, pollination och pollinatörer. Ta med dig egen picknick eller boka en korg via Café Sara Lisa. Linnés Hammarby

Onsdag 23 maj, kl. 09.00–16.00 Vår mat en bi-sak
Linnés födelsedag firas den 23 maj i Linnéträdgården. I år bjuder vi in till en surrande fest med fokus på pollination. Under två timmar får klassen lära sig mer om honungsbin, hur pollination går till och om pollinatörernas roll för vår livsmedelsförsörjning. Linnéträdgården.
Obligatorisk föranmälan.

Onsdag 23 maj, kl. 18.00–20.00 Bin, honung och pollen
Fira Carl von Linnés födelsedag med föredrag av Apotekarsocieteten och med Linnéträdgårdens lokala biodlare! Linnéträdgården.

Söndag 27 maj, kl. 11.00–13.00 Bin och andra pollinatörer
Vilka är luftens hjältar som flyger omkring och pollinerar? Följ med Småkrypsspanarna på upptäcktsfärd i parken. För barn 5-15 år. Linnés Hammarby

*** UTSTÄLLNINGAR ***

1 maj – 30 september Bevingad flora
Floristen Linnea Persson och fotografen Peter Ericsson visar fotokonst där växters beståndsdelar får en fantasifull fauna att växa fram. De har skapat en fantasifull insektsvärld, med skira sländor och färgglada dagfjärilar och nattflyn. Orangeriet, Linnéträdgården.

10 maj – 8 juli Linnés resor och Brusewitz
Gunnar Brusewitz reste under 50- och 60-talen i Linnés fotspår. Med material från resorna illustrerade han nytryck av Carl von Linnés landskapsresor. Se reproduktioner av hans stilsäkra bilder. Östra flygeln, Linnés Hammarby.

19 maj– 30 september En samling blir till
Svenska Linnésällskapets sommarutställning handlar i år om hur föremålen i museet har samlats in från Linnés släkt. Linnémuseet.

______________________
// Signerat Lotta Saetre för Uppsala linneanska trädgårdar
_________________________________

Fler nyheter

TIPS & RÅD
Våren är här – så gör du om du hittar en djurunge

F&V
Nya mekanismer bakom antibiotikaresistens

INSÄNDARE:
Raggmunk och fläsk … Och spårväg!

FOLKLIGT
Festligt på Fyrisgårdens Broloppis

SPORT
Uppsalas Patricia Kamga slog svenskt juniorrekord

UPPSALA SÖDRA
Nu upphandlas byggandet av Uppsalas spårväg