Moderaterna presenterade sin valplattform

(POLITIK / VAL 2018 / NYA MODERATERNA)            
>>          

Therez Olsson och Fredrik Ahlstedt utanför kansliet på Sturegatan i Luthagen.

Moderaternas Fredrik Ahlstedt och Therez Olsson tog på torsdagsförmiddagen emot media i sina lokaler på Sturegatan. I dessa tider av konstant mediabrus gäller det att formulera sig kortfattat för att förhoppningsvis nå ut till väljarna. Och med ett blott 19-procentigt stöd av uppsalaväljarna i förra valet var det uppenbart att det var två revanschsugna kommunalråd som tog till orda.

– Otryggheten har bevisligen brett ut sig i Uppsala de senaste åren, inledde Fredrik Ahlstedt. Vi vill se en ökad trygghet för samtliga uppsalabor.
Genom att anställa ordningsvakter, i väntan på att fler poliser utbildas och därmed kan anställas, och genom s.k. trygghetskameror [övervakningskameror på särskilt utsatta platser, reds anm] tänker man sig att tryggheten ska kunna öka.

– Dessutom vill vi se en förstärkt SSP-samverkan (SSP står för Skola, Socialtjänst och Polis), sa Therez Olsson och betonade även vikten av att insatserna sätts in där de mest behövs.

Andra satsningar Moderaterna i Uppsala vill göra för att öka tryggheten i det fysiska rummet är på utökad belysning, klottersanering samt röjning av buskage.

De allt sämre skolresultaten från Uppsalas elever ser man som en annan stor utmaning och menar att lösningen framförallt ligger i en ökad satsning på lärarna.  
– Lärare måste ges möjligheten att vara just lärare, sa Fredrik Ahlstedt och tog som exempel gränssättning i klassrummet.
En central rättning av de nationella proven är ett annat konkret exempel där Moderaterna ser att pedagogerna i skolorna ska kunna avlastas.

Klassisk Moderat skattepolitik att vänta
En sänkning av kommunalskatten med 30 öre, tillbaka till nivån där den låg innan höjningen 2015, fördes också fram på pressträffen. Det skulle motsvara ungefär 150 miljoner kronor och ambitionen är att Uppsalas kommunala skattesats ska harmoniera med snittet bland kommunerna i Stockholmsregionen och utgöra ett incitament för fler jobbanställningar och nyetableringar.

Satsningar på besöksnäringen föreslås också. Framförallt är det mötesindustrin, där tidigare event som Schack-SM och Storvretacupen lyftes fram som goda exempel, som kan bli bättre.
– Vi ska också jobba för att antalet gästnätter i samband med konferenser och liknande sammankomster ska öka, sa Fredrik Ahlstedt.

Vill se en anständig valrörelse
Av erfarenhet vet vi att det rent retoriskt kan hetta till, ibland lite i överkant, mellan meningsmotståndare ju närmare valdagen man kommer. Det är något man från Moderaterna hoppas slippa i årets valrörelse.
– Det är så himla tråkigt att vara i opposition så nog är vi motiverade, sa Fredrik Ahlstedt med ett leende samtidigt som Therez Olsson fyllde i:
– Men vi ska spela snyggt och inte hålla på med smutskastning mot andra.
”Det behövs fler vuxna i rummet” summerade de båda sin förhoppning inför den nu inledda valrörelsen. Ett citat som kommer från den egna partiledaren Ulf Kristersson.


___________________
//Signerat Peder Strandh, redaktion@luthagsnytt.se
___________________

Fler nyheter

LAG & RÄTT | Misstänkt samband mellan sprängningar i september 2023

ÄRNA | Försvarsmakten överklagar dom i Uppsala Vatten-målet

MILJÖ | Förbud mot att elda trädgårdsavfall

PÅ VÄG | Fortsatt satsning på cykeln som transportmedel

GRAFISK DESIGN | Agnes från Uppsala blev finalist i tävling om yttrandefrihet

SVERIGE | Mer barn- och ungdomsidrott än innan pandemin