BILDSPECIAL: Kosmos Retro & Design

(NYFIKEN PÅ / RETRO / NÄRINGSLIV / NY I LUTHAGEN)        
>>


Redan som liten flicka drömde Christina Rosenlöf om att ”bo på övervåningen och sedan kunna gå ner till sin butik på undervåningen”. Nu har drömmen nästan slagit in – så när som på den lilla detaljen med en bostad ovanför. 

På väggen utanför butiksdörren sitter en gul, oval plåtbricka där ”Retro” står textat i svart. Under den står Christina, eller Kicki som hon föredrar att kallas, och samtalar med sin partner Kurt Nurmi om alla dessa små detaljer som ska bli rätt för att butiken ska bli så välkomnande och lyckad som möjligt. Butiken, Kosmos Retro & Design, är resultatet av närmare ett halvt sekel långt samlande.
– Redan som liten drömde jag om att driva min egen affär, berättar hon och skrattar försynt. Och nu har det äntligen blivit verklighet. 
Hennes intresse för form och färg framgår också av hennes CV. Hon berättar att intresset 1993 hade lett fram till att hon kunde kvittera ut en magisterexamenberättar från den konstindustriella högskolan i Helsingfors (Finlands motsvarighet till Sveriges Konstfack).
Sedan dess har hon också hunnit med att utbilda sig till barnskötare, något hon huvudsakligen har sysslat med de senaste åren och då främst i hembyn Alunda öster om Uppsala.

– Men så satt jag och Kurt och tittade runt på olika lämpliga butikslokaler, fortsätter hon. Och visst blev det en och annan gammal handelsbod som övervägdes som lämplig retro-butik. Men ingenting kändes så där riktigt lyckat som jag ändå ville att det skulle göra.
Den idylliska bilden sedan barndomen, med ett hus med boende på övervåningen och butiken på nedre plan, fick stå tillbaka för en mer realistisk lösning.
– Jag måste, som vilken näringsidkare som helst, naturligtvis ha kunder. Då är det tyvärr tveksamt att det kan fungera så särklit bra i en gammal handelsbod på landsbygden, konstaterar hon retoriskt.

Mycket att stå i
När Uppsalamagasinet Luthagsnytt besöker Kosmos Retro & Design har butiken bara varit öppen i fem dager. Tillsammans med Kurt har Christina kämpat nästan dag och natt den senaste veckan för att fylla lokalen med massor av retro-mumma.
– Och då har jag ändå mängder av varor som inte får plats just nu utan får vänta tills det blir läge.
En av Christinas favoriter bland alla nostalgitriggande saker hon fyllt butiken med är en serie tekoppar från den finska tillverkaren Kosmos (se ex. servisen nedan).


– Därav namnet på butiken, säger hon och fyrar av ett leende. Kosmos namngavs för att det producerades under en väldigt händleserik tidsera, fortsätter hon att förklara och nämner rymdresorna och kosmonauterna som det kanske mest talande exemplet.

Mer än bara prylar
Medan Kurt sitter vid skrivbordet och fyller i besökslistorna fyller Christina upp en kopp kaffe i en fransktillverkad kopp med blåfärgade rektanglar runt den obefintliga midjan.
– Vi är ju nya i Luthagen och Uppsala så vi försöker att bilda oss en uppfattning om när folk är ute och har tid att titta in. Hittills har det dock gått långt över förväntan, säger Christina.
Utöver försäljning av nostalgiska retroföremål planerar hon och ”sidekickern” som Christina (och han själv) benämner Kurt i sammanhanget för författar- och visaftnar i framtiden. Men det får nog dröja innan de sjösätter dessa planer, låter de mig förstå.
– Först måste butiken som sådan hitta sin form och sina kunder. Sedan så…

Utan att vara någon expert på retroartefakter kan jag ändå konstatera att Kosmos Retro & Design tycks ha något för nästan alla. Christinas passion för finsk keramik som här blandas med Kurts fäbless för orangea italienska köksdon, bord som trängs med kakburkar o.s.v. Besök Luthagens nytillskott på retrohimlen, eller låt oss kalla det retro-kosmos för ordningens skull, och bilda dig din egen uppfattning.
Adressen får du en gång till här;  Sysslomansgatan 20 (intill Attendo).

SE VÅR BILDSPECIAL FRÅN KOSMOS RETRO & DESIGN:// Signerat Peder Strandh,
redaktion@luthagsnytt.se
________________________________

Ett svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fler nyheter

Uppsala vidare mot att bli europeisk kulturhuvudstad 2029

STUDIE | Distansundervisning ledde till minskad vård för psykisk ohälsa

LITTERATUR | Ny bok om strömmad läsning

Sportlovsveckan på UKK

Han blir Uppsalas nya stadsarkitekt

Uppsala utsedd till Sveriges främsta idrottskommun