Så bör du agera vid ett terrorattentat

(TERRORHOTSNIVÅN / POLISEN)       
>>      
Sedan 2010 har vi en höjd terroristhotsnivå i Sverige som ligger på en nivå 3, där fem är maxnivån. Denna nivå ska tolkas som att en attack kan ske. Nu har polisen tagit fram nya riktlinjer för hör allmänheten bör agera vid en eventuell attack. 
Terrordåd som riktas mot eller drabbar allmänheten har skett såväl i Sverige som utomlands. Sannolikheten att du som individ skulle hamna mitt i en terroristattack är visserligen väldigt liten men konsekvenserna OM det händer skulle kunna bli stora. Hotnivån i landet sätts av NCT (Nationellt Centrum för Terrorhotsbedömning) som sorterar under Säkerhetspolisen (SÄPO).
– Om det osannolika ändå skulle ske och du hamnar mitt i eller i närheten av en pågående terroristattack så är det viktigt att du är väl förberedd för att minimera konsekvenserna, säger Jonas Hysing som är Nationell kommenderingschef vid NCT.

FLY OM DU KAN
Lämna platsen om det är möjligt. Rädda dig själv. Du och andra människor i allmänheten är målet för attacken. Ta för vana att lokalisera nödutgångar.

GÖM DIG (OM FLYKT INTE ÄR MÖJLIGT)
Om du inte kan ta dig ifrån platsen du befinner dig på, sök då efter en plats som du bedömer som så säker som möjligt. Var uppmärksam på det du ser och hör. Se till att sätta din mobil på ljudlös och försök inte att ringa till ev. vänner som befinner sig i den omedelbara farozonen då detta kan röja dem för attentatsmannen/männen.

RING RÄDDNINGSTJÄNSTEN
Det är polisens uppgift att avstyra en pågående attack. Ring 112 så snart det, ur ditt personliga säkerhetshänseende, är säkert.
Det polisen och övrig räddningstjänst behöver veta är:
1. Platsen (var befinner du dig)
2. Vad som har hänt/händer
3. Hur många gärningsmän (även misstänkta sådana) som du har sett 
4. Vilken typ av vapen hade dessa
5. Hur såg gärningsmännen ut och var såg du dem senast

Följ polisens instruktioner. När polisen anländer till platsen, se till att du inte kan misstas för en misstänkt gärningsman; ex. håll inte något i händerna som kan misstas för ett vapen.
Var förberedd på möjligheten att ytterligare en terroristattack kan komma.
Polisen har tagit fram en informationsfilm med anledning av risken för terroristattacker (länk). Denna informationsfilm är även textad på engelska.

_____________________

Fler nyheter

GRAFISK DESIGN | Agnes från Uppsala blev finalist i tävling om yttrandefrihet

SVERIGE | Mer barn- och ungdomsidrott än innan pandemin

BOENDE | Uppsalahem testar smarta droppmattor under kylskåp

SAMHÄLLE | Krafttag för mer jämställt och jämlikt Uppsala län

SENIOR | Äldreboendet Myrbergska gården satsar för att öka livskvaliteten

SVERIGE | Vårdförbundet varslar om övertidsblockad