95 procent lyckat skolval >>

(SKOLA / UTBILDING)     
—     
Uppsala lyckades även i år med att få många att delta i skolvalet, då 95 procent har gjort ett aktivt skolval mot 96,7 procent ifjol. Av alla som valt visar de preliminära siffrorna att 95 procent fått något av sina tre val. Till förskoleklass är det 98 procent som fått något av sina tre val och årskurs 1
9 är det 90 procent som fått något av sina önskemål. Uppsala kommun har som målsättning att så många som möjligt ska göra ett aktivt skolval.

Till förskoleklass har 92 procent fått sitt förstahandsval mot 90 procent förra året och 89 procent 2016. I årskurs 1–9 är det 73 procent som fått sitt förstahandsval mot 79 procent 2017. Det som nu presenteras är emellertid preliminära siffror som kan komma att förbättras i och med omvalet som pågår 14–26 mars.

– Det är bra att allt fler blir medvetna om möjligheten att välja skola. Chanserna att vårdnadshavare och barn blir nöjda med sin skola ökar, även om det förstås alltid finns några som blir besvikna över att inte få plats på en vald, populär skola, säger Giggi Thomson, avdelningschef för individstöd.

Att färre fått sitt förstahandsval beror sannolikt på större årskullar 
I förskoleklass är det Domarringens skola som haft flest sökande elever, 115 stycken. Tittar man istället på söktryck, hur många som sökt i förhållande till antal platser, ligger Bergaskolan, Vaksalaskolan och Kvarngärdesskolan i topp.

När många vårdnadshavare valt samma skola är det i första hand syskonförtur och i andra hand den relativa närheten som avgör vilka barn som får plats i skolan. Utbildningsnämnden har fattat beslut om att syskonförtur ska gälla i Uppsala kommun och tack vare den fick 19 barn, som annars hade placerats i en annan skola, möjlighet att gå i samma skola som äldre syskon.

Måndag 12 mars fick vårdnadshavarna tillgång till placeringarna på eBarnUngdom. Mellan 14 och 26 mars kan man göra omval och senast 30 april meddelas vårdnadshavarna de definitiva placeringarna.
// Signerat Uppsala kommun
_________________________
   

Fler nyheter

PROFESSORN:
Undernäring hos sjuka och äldre behöver uppmärksammas mer

KULTUR —
Skönt groove väntar på Uppsala Reggae Festival 2024

UTFLYKTSMÅL —
Sommarens bakluckeloppis i Ulva

STRANDH-
HUGGET hos folkäre KNUT KNUTSON

KULTUR —
Utställningen Svampskogens hemligheter

UPPSALA FÖRR —
Historiska temavandringen ”De som drev framåt”