Rullande pop up-bibliotek >>

(Stadsbiblioteket på två hjul)    

I april börjar Bibliotek Uppsalas bibliotekscyklar att rulla 
ut till parker, lekplatser och evenemang i Uppsala. Bibliotekscyklarna är en del av Bibliotek Uppsalas uppsökande arbete för att nå fler Uppsalabor i vardagen, utanför bibliotekets väggar.

– Bibliotekscyklarna är ett verktyg för att nå de som inte har varit på biblioteket eller de som bor långt ifrån ett bibliotek, säger Katarzyna Kasprzyk, en av två bibliotekspedagoger som arbetar med bibliotekscyklarna.

Katarzyna Kasprzyk har tillsammans med Ewa Svärd uppdraget att arbeta uppsökande mot förskolebarn med fokus på integration och flerspråkighet. De nya bibliotekscyklarna är ett led i det arbetet. En gul för barn och en svart för unga och vuxna. Tanken är att cyklarna ska åka ut till öppna förskolor, parker, lekplatser, badplatser och olika evenemang i Uppsala. I vår kommer de bland annat att dyka upp på Biotopia och Kulturernas karneval.

Cyklarna är lastade med bilderböcker och högläsningsböcker som man kan läsa på plats eller låna hem. Alla som vill kan också skaffa lånekort, få boktips eller låna filtar och kuddar och slå sig ner en stund med en bok.

En av cyklarna står just nu parkerad på Stadsbiblioteket. Här kan man ge förslag på vart cyklarna ska åka i vår och även delta i en tävling om vad cyklarna ska heta.

– Det finns många fördelar med rullande bibliotek. Cyklarna ger oss möjlighet att finnas där Uppsalaborna rör sig och skapa individuella, kravlösa möten. Dessutom är de är ett miljövänligt alternativ som syns bra i stadsmiljön och inte kräver körkort. Det gör att alla medarbetare kan använda dem. Vi hoppas att de bidrar till att flera upptäcker biblioteket, säger Katarzyna Kasprzyk.

– Språk och läsning stärker vår kunskap om världen och om oss själva. I den nya biblioteksplan som nyligen antogs av kommunfullmäktige förtydligar vi bibliotekens uppdrag att främja läsande för alla som bor i kommunen – långt utanför de fysiska lokalerna. Det är roligt att se kreativiteten och engagemanget hos medarbetarna för att hitta nya sätt att låta biblioteket komma till dem som inte kommer till biblioteket, säger Peter Gustavsson (S), kulturnämndens ordförande.
_________________________

Fler nyheter

KULTUR —
Skönt groove väntar på Uppsala Reggae Festival 2024

UTFLYKTSMÅL —
Sommarens bakluckeloppis i Ulva

STRANDH-
HUGGET hos folkäre KNUT KNUTSON

KULTUR —
Utställningen Svampskogens hemligheter

UPPSALA FÖRR —
Historiska temavandringen ”De som drev framåt”

SJUKVÅRD —
Undernäring hos sjuka och äldre behöver uppmärksammas mer