BOSTÄDER | Fler planerar för sitt framtida boende >>

(Uppsala bostadsförmedling)    
—    
Antalet personer som försäkrar sitt framtida boende i Uppsalaregionen har nu passerat 
100 000 registrerade i bostadskön.

Det byggs bostäder i många delar av Uppsalaregionen och tillväxten ställer högre krav på att det ska vara enkelt för bostadssökande att hitta de lediga hyresrätterna utan att behöva vända sig till varje enskilt bostadsbolag.

– Vi ser att många som registrerar sig i bostadskön inte har ett omedelbart behov av bostad utan ser sin plats i kön som en försäkring för framtiden. Det är smart att planera för sin framtid, behovet av en bostad kan uppstå plötsligt när det händer något oväntat i livet, men också vara väl planerat för framtiden. Under 2017 var antalet aktiva bostadssökande* 14 procent, säger Tala Raha, kommunikationschef.

Bostadsförmedlingens uppdrag är att göra det enkelt och tryggt för bostadssökande och hyresvärdar att hitta varandra. Allt fler lediga hyresrätter i Uppsalaregionen förmedlas via Bostadsförmedlingen, under 2017 hittade 3855 personer sin nya bostad.

– Bostadsköns tillväxt beror dels på upplevelsen av en svår bostadssituation, dels på Uppsala Bostadsförmedlings framgångsrika förmedlingstjänst. Bostadsförmedlingen har snabbt etablerat sig på bostadsmarknaden och kommer att fortsätta arbetet att erbjuda en effektiv marknadsplats och god service till bostadssökande, säger Patrik Hedlund, ordförande Uppsala Bostadsförmedling.

Utbudet är stort och kötiderna för de förmedlade bostäderna varierar beroende på antal rum, område och hyra. Nyproducerade bostäder har vanligtvis betydligt kortare kötid än det befintliga beståndet. Möjligheten att få en lägenhet ökar för den som kan tänka sig att betala lite mer i hyra eller bo en bit från centrala Uppsala.

*Andel aktiva bostadssökande är de som gör 5 intresseanmälningar eller fler.

SNABBFAKTA:
Att få en bostad genom Bostadsförmedlingen kan ta allt från ett par månader upp till 20 år eller mer. Hälften av de som får en vanlig bostad har en kortare kötid än 6 år och 60 procent av de som får en nyproducerad bostad har en kötid kortare än 4 år.

Antalet förmedlade bostäder var under februari 441 bostäder jämfört med 289 samma månad föregående år. Antalet registrerade bostadssökande har ökat med 29 000 personer sedan 31 december 2016.

Under 2018 kommer nyproducerade bostäder från över 16 olika projekt i Uppsalaregionen att förmedlas via Uppsala Bostadsförmedling.
// Signerat Uppsala kommun
___________________________________

Fler nyheter

PROFESSORN:
Undernäring hos sjuka och äldre behöver uppmärksammas mer

KULTUR —
Skönt groove väntar på Uppsala Reggae Festival 2024

UTFLYKTSMÅL —
Sommarens bakluckeloppis i Ulva

STRANDH-
HUGGET hos folkäre KNUT KNUTSON

KULTUR —
Utställningen Svampskogens hemligheter

UPPSALA FÖRR —
Historiska temavandringen ”De som drev framåt”