BOSTÄDER | Fler planerar för sitt framtida boende >>

(Uppsala bostadsförmedling)    
—    
Antalet personer som försäkrar sitt framtida boende i Uppsalaregionen har nu passerat 
100 000 registrerade i bostadskön.

Det byggs bostäder i många delar av Uppsalaregionen och tillväxten ställer högre krav på att det ska vara enkelt för bostadssökande att hitta de lediga hyresrätterna utan att behöva vända sig till varje enskilt bostadsbolag.

– Vi ser att många som registrerar sig i bostadskön inte har ett omedelbart behov av bostad utan ser sin plats i kön som en försäkring för framtiden. Det är smart att planera för sin framtid, behovet av en bostad kan uppstå plötsligt när det händer något oväntat i livet, men också vara väl planerat för framtiden. Under 2017 var antalet aktiva bostadssökande* 14 procent, säger Tala Raha, kommunikationschef.

Bostadsförmedlingens uppdrag är att göra det enkelt och tryggt för bostadssökande och hyresvärdar att hitta varandra. Allt fler lediga hyresrätter i Uppsalaregionen förmedlas via Bostadsförmedlingen, under 2017 hittade 3855 personer sin nya bostad.

– Bostadsköns tillväxt beror dels på upplevelsen av en svår bostadssituation, dels på Uppsala Bostadsförmedlings framgångsrika förmedlingstjänst. Bostadsförmedlingen har snabbt etablerat sig på bostadsmarknaden och kommer att fortsätta arbetet att erbjuda en effektiv marknadsplats och god service till bostadssökande, säger Patrik Hedlund, ordförande Uppsala Bostadsförmedling.

Utbudet är stort och kötiderna för de förmedlade bostäderna varierar beroende på antal rum, område och hyra. Nyproducerade bostäder har vanligtvis betydligt kortare kötid än det befintliga beståndet. Möjligheten att få en lägenhet ökar för den som kan tänka sig att betala lite mer i hyra eller bo en bit från centrala Uppsala.

*Andel aktiva bostadssökande är de som gör 5 intresseanmälningar eller fler.

SNABBFAKTA:
Att få en bostad genom Bostadsförmedlingen kan ta allt från ett par månader upp till 20 år eller mer. Hälften av de som får en vanlig bostad har en kortare kötid än 6 år och 60 procent av de som får en nyproducerad bostad har en kötid kortare än 4 år.

Antalet förmedlade bostäder var under februari 441 bostäder jämfört med 289 samma månad föregående år. Antalet registrerade bostadssökande har ökat med 29 000 personer sedan 31 december 2016.

Under 2018 kommer nyproducerade bostäder från över 16 olika projekt i Uppsalaregionen att förmedlas via Uppsala Bostadsförmedling.
// Signerat Uppsala kommun
___________________________________

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fler nyheter

Uppsala vidare mot att bli europeisk kulturhuvudstad 2029

STUDIE | Distansundervisning ledde till minskad vård för psykisk ohälsa

LITTERATUR | Ny bok om strömmad läsning

Sportlovsveckan på UKK

Han blir Uppsalas nya stadsarkitekt

Uppsala utsedd till Sveriges främsta idrottskommun