Bissen BrainWalk: Årets viktigaste promenad >>

(INSAMLING TILL HJÄRFORSKNING)   
—   
Den 17 mars har du chans att göra en insats genom att hänga med på Uppsalas mest angelägna promenad. Genom att bidra med 50 kr eller valfritt högre belopp, möjliggör du att forskningen om hjärnan drivs framåt. Före promenaden (från kl 9.30) är du välkommen in i Segerstedthuset på en kopp kaffe, te eller saft. På plats finns hjärnforskare från Uppsala universitet som delar med sig av sin kunskap. Är du nyfiken på hur en god natts sömn bidrar till hjärnans hälsa? Eller varför sjukdomar uppstår i hjärnan? Kom och ställ just dina frågor om hur hjärnan fungerar.

Gå för alla hjärnor – Bissen BrainWalk
Datum: 2018-03-17
Tid: kl 09:30 – 11:00
Plats: Segerstedthuset von Kreamers Allé 
Arrangör: Uppsala universitet, Sirius Bandy, Bissen BrainWalk i samarbete med Svenska bandyfinalerna.

Startplats: Segerstedthuset, von Kraemers allé 2, Uppsala. Promenaden är ca 2 km lång och avslutas på Studenternas IP och damernas bandyfinal.
Startavgift: 50 kronor per person eller valfritt högre belopp, går oavkortat till hjärnforskningen. Betalas kontant på plats eller via Swish till 123 900 41 44.
Öppet för allmänheten.

Program
09.30 Hjärnforskare (läs längre ner) på plats i Restaurang Segerstedt. De svarar på just dina frågor om hjärnan och hjärnrelaterade sjukdomar.
10.00 Startskottet för välgörenhetspromenaden Bissen Brainwalk. Mathias “Bissen” Larsson tar täten. Samling utanför entrén till Segerstedthuset (von Kraemers allé 2). Slingan går till Studenternas IP och är knappt 2 km lång. 
11.00 SM-final i bandy för damer på Studenternas IP (ingår i startavgiften).

Forskare på plats:
Jonathan Cedernaes, forskare vid institutionen för neurovetenskap och enheten för funktionell farmakologi, Uppsala universitet har tilldelats medel från Bissen Brainwalk för studier om sömnens betydelse för hjärnans hälsa. Forskargruppen undersöker effekt av träning och stress påverkar hur vår hjärnhälsa förändras då vi lider av sömnbrist.

Janet Cunningham, läkare och docent i experimentell psykiatri har av Bissen Brainwalk tilldelats medel för att forska om immunsystemets roll bakom vissa former av svår psykisk sjukdom. Sammanfattningsvis siktar detta projekt till att kunna identifiera biologiska förändringar i immunsystemet som är kopplade till psykisk sjukdom och därmed bidra till ökad kunskap om bakomliggande sjukdomsmekanismer. På mottagningen har redan identifierats flertal patienter men dessa tillstånd och med den nya kunskapen har de erbjudits särskilt anpassad behandling och har det kunnat nå symptomfrihet.

Klas Kullander, professor i medicinsk utvecklingsbiologi har av Bissen Brainwalk tilldelats medel för att forska om motverkan av minnesförlust vid demens – analys av minneskretsar.
Klas Kullander forskar på nervcellskretsar och deras funktion. Hans internationella forskargrupp vid Uppsala universitet studerar nervcellkretsar som är viktiga för inlärning, minne, motorik och kognition. Studierna bedrivs med genetiska, molekylärbiologiska och elektrofysiologiska metoder.
_________________________________

Fler nyheter

PROFESSORN:
Undernäring hos sjuka och äldre behöver uppmärksammas mer

KULTUR —
Skönt groove väntar på Uppsala Reggae Festival 2024

UTFLYKTSMÅL —
Sommarens bakluckeloppis i Ulva

STRANDH-
HUGGET hos folkäre KNUT KNUTSON

KULTUR —
Utställningen Svampskogens hemligheter

UPPSALA FÖRR —
Historiska temavandringen ”De som drev framåt”