NY FRITIDSBANK efter avtal med Uppsala Tennis Klubb >>

(SPORT OCH FRITID)

Uppsala kommun har kommit överens om ett avtal med AB Uppsala Tennis Klubb, UTK, om att i deras lokaler öppna en Fritidsbank där allmänheten kan låna idrotts- och fritidsutrustning gratis. Den första Fritidsbanken i Uppsala öppnade i höstas i Gottsunda.

En möjlighet att hyra en lokal i tennishallen gavs när UTK, beslutat att göra en ombyggnad av hallen. Nu finns ett hyresavtal och målet är att Fritidsbanken kan öppnas i oktober efter att lokalen byggts om för att passa verksamheten.

– Vi ser fram emot att öppna verksamheten i Gränby så att allmänheten får möjlighet att låna utrustning och kunna utöva eller pröva på olika idrotter, säger Björn Hultén, projektledare vid Upplands idrottsförbund.

I höstas gjordes en insamling av idrotts- och fritidsutrusning i Gränbystaden till Fritidsbanken. Insamlingen blev en stor framgång, många tog chansen att bidra till Fritidsbanken och nu kan både stora och små låna utrusning. Bland de mer kända givarna finns innebandyprofilen Amanda Delgado Johansson, som har skänkt fyra av sina klubbor och tre par skor till fritidsbanken. Samma höst öppnades Uppsalas första Fritidsbank, i Gottsunda

– En Fritidsbank bidrar till att ge alla möjligheter att utöva och testa olika idrotter och fritidsaktiviteter, även om de inte vill eller har råd att köpa nödvändig utrustning. Ur ett klimat- och miljöperspektiv är det dessutom toppen att utrusning återanvänds under hela sin livslängd istället för att glömmas eller kastas bort i förtid, säger Rickard Malmström (MP), ordförande i idrotts- och fritidsnämnden.

Inför sportlovet har trycket på Fritidsbanken i Gottsunda varit stort, och nu planeras för ytterligare ett insamlingstillfälle.

– Vi behöver mer utrustning. Nu inför sportlovet har till exempel skidor tagit slut. Det är ett väldigt tryck på att få låna. Det är verkligen jättekul att folk ur blandade målgrupper hittar till Fritidsbanken, säger Björn Hultén.

Enligt hyresavtalet är årshyran för lokalen i tennishallen 130 000 kronor och börjar gälla från och med 1 oktober 2018. Starten av Fritidsbankerna i Uppland sker genom samverkan mellan kommun, region Uppsala och Upplands Idrottsförbund/Sisu Idrottsutbildarna och oftast en aktiv förening.  I och med att många samverkar, uppnås  fördelar som ligger i linje med Fritidsbanken idéer om medveten konsumtion och samhällsnytta. I Gottsunda har Studiefrämjandet Uppsalaregionen valt att samarbeta och öppna en Fritidsbank i föreningshuset Kontakten. Vem som ska driva fritidsbanken i Gränby är ännu inte klart.
Den första fritidsbanken startade 2013 och sedan dess har det bildats fritidsbanker på en rad orter i Sverige. För att få använda begreppet ”fritidsbank” måste tre kriterier vara uppfyllda; alla får låna, allt är gratis och verksamheten ska ha fokus på miljö.
_________________________________________

Fler nyheter

KULTUR —
Skönt groove väntar på Uppsala Reggae Festival 2024

UTFLYKTSMÅL —
Sommarens bakluckeloppis i Ulva

STRANDH-
HUGGET hos folkäre KNUT KNUTSON

KULTUR —
Utställningen Svampskogens hemligheter

UPPSALA FÖRR —
Historiska temavandringen ”De som drev framåt”

SJUKVÅRD —
Undernäring hos sjuka och äldre behöver uppmärksammas mer