Mat mer klimatsmart när kurs gav resultat >>

—    
Inom ramen för Uppsala kommuns projekt Klimatdriven företagsutveckling minskade utsläppen av växthusgaser med drygt 30 procent från de deltagande restaurangerna. Medarbetarna fick gå en kurs i klimatsmart matlagning och menyerna fick klimatmärkning vilket gav gästerna möjlighet att göra ett klimatmedvetet matval.

Minskade utsläpp av växthusgaser och att ge stöd till företag att klimatprofilera sig var syftet med Uppsala kommuns projekt Klimatdriven företagsutveckling.Eftersom mat står för en betydande andel av utsläppen av växthusgaser har en del av projektet Klimatdriven företagsutveckling riktat sig till företag inom restaurangbranschen. Restaurangerna har bland annat gått en kurs i klimatsmart matlagning och en utbildning i ett IT- verktyg som mäter matens utsläpp. Restaurangerna har kunnat synliggöra matens klimatutsläpp i menyerna för sina gäster med hjälp av mätningen i IT-verktyget.

– God, vällagad mat och klimat går hand i hand. Nu har några av Uppsalas restauranger ökat kompetensen om hur matvalen påverkar klimatutsläppen. Jag hoppas att fler restauratörer och matgäster kommer med i klimatarbetet framöver, säger Maria Gardfjell (MP), kommunalråd med ansvar för klimat och miljö.

Klimatpåverkan av gästernas matval mättes en första gång under april och maj 2017. Resultatet jämfördes sedan med klimatpåverkan under oktober och november när restaurangerna i projektet infört menyer där gästerna kunde se hur valet av mat påverkade utsläppen. Kockarna hade då även ersatt några av ingredienserna i köket för att minska klimatutsläppen från maten. Uppföljningen visar att gästerna valde mer klimatsmarta maträtter när utsläppen presenterades på menyn.

– Utsläppen minskade med 30 procent vilket är en stor skillnad mot kontrollperioden och visar att många tar ansvar för klimatet när de ges möjlighet till det, säger Belén Camarero del Río, projektledare på Uppsala kommun.

Resultatet baserades på utfallet i restaurangerna Humlan, Ångström och Bikupan som tillhör restaurangkedjan Högskolerestauranger. För Humlan och Bikupan blev minskningen 27 respektive 34 procent. Projektet genomfördes med stöd från Europeiska regionala utvecklingsfonden och utgör grunden för ett nytt projekt som Uppsala kommun börjar under våren 2018, Klimatprofilering av restauranger. Det nya projektet har beviljats medel av Naturvårdsverket och riktar sig till större restaurangföretag och kedjor med målet att minska utsläppen ytterligare genom att rikta sig till större företag.
// Signerat Uppsala kommun
____________________________________

Fler nyheter

PROFESSORN:
Undernäring hos sjuka och äldre behöver uppmärksammas mer

KULTUR —
Skönt groove väntar på Uppsala Reggae Festival 2024

UTFLYKTSMÅL —
Sommarens bakluckeloppis i Ulva

STRANDH-
HUGGET hos folkäre KNUT KNUTSON

KULTUR —
Utställningen Svampskogens hemligheter

UPPSALA FÖRR —
Historiska temavandringen ”De som drev framåt”